Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου και ενεργειακά ζητήματα συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.
Συζητήσαμε -είπε ο κ. Μπράιζα- για τα Βαλκάνια και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Βουκουρέστι σε σειρά θεμάτων, όπως η πυραυλική άμυνα, το Αφγανιστάν, η Γεωργία και η Ουκρανία, καθώς και η επιδίωξη της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ειδικά για την ΠΓΔΜ, ο κ. Μπράιζα σημείωσε ότι υπήρξε συναίνεση για τα τεχνικά κριτήρια, αλλά, όπως είπε, πρέπει να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος πριν γίνει η ένταξη.
Ερωτηθείς για την αισιοδοξία που εξέφρασε η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Β. Νιούλαντ, ότι σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός απάντησε ότι η πρέσβης Νιούλαντ υποδηλώνει το εποικοδομητικό πνεύμα που παρατήρησε στα Σκόπια, μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου.
«Κανείς -είπε- δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, αλλά οι δηλώσεις της δείχνουν τη δυναμική και την εποικοδομητική διάθεση. Λύση θα δοθεί αργά ή γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι τα δύο μέρη θα παραμείνουν εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, λίγο μετά τη συνάντηση Μπακογιάννη- Μπράιζα η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αναμενόταν να ενημερώσει τηλεφωνικά την κ. Μπακογιάννη για το πρόσφατο ταξίδι της στα Σκόπια.
«Σημαντική η διαφοροποίηση των πηγών για το αέριο»
Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα κ. Μπράιζα σημείωσε πόσο σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών για το φυσικό αέριο, πριν υπάρξει μεγάλη εξάρτηση από μια πλευρά, όπως είπε. Και η Ελλάδα -τόνισε- εξαρτάται ήδη σε μεγάλο ποσοστό από μια εταιρεία.
Στη συζήτηση αποτυπώθηκε το πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της ενέργειας και ποιά projects δρομολογούνται, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος για το θέμα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η Ελλάδα πιστεύει στη διαφοροποίηση των μορφών,πηγών και οδών ενέργειας».