Αμετακίνητη στις θέσεις της η ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με επιστολή του Σκοπιανού ΥΠΕΞ στους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 18:48
A- A A+

Αμετακίνητη στις γνωστές θέσεις της εμφανίζεται η ΠΓΔΜ, βάσει των όσων αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε επιστολή που απηύθυνε χθες στους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων MIA, o κ. Μιλόσοσκι μεταξύ άλλων, ζητά από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας να μην επιτρέψουν «σε ένα επιβεβλημένο διμερές ζήτημα να αποτελέσει επιπρόσθετο κριτήριο και προϋπόθεση για τη συμμετοχή της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΜΙΑ, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Δυστυχώς, η απόφαση που ελήφθη κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να αναβληθεί η πρόσκληση μόνο για τη "Μακεδονία" ήταν μια τεράστια απογοήτευση για τη χώρα μου και για το "μακεδονικό" λαό, ο οποίος υποστηρίζει αδιαλείπτως και με μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό 90%, την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Όπως ήδη γνωρίζετε, το ¶ρθρο 20 της Δήλωσης της Συνόδου η οποία υιοθετήθηκε στο Βουκουρέστι υπήρξε αποτέλεσμα του ζητήματος του ονόματος το οποίο επιβλήθηκε από την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι τα ονόματα των χωρών ουδέποτε αποτέλεσαν κριτήριο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, ο κ. Μιλόσοσκι υπενθυμίζει ότι η ΠΓΔΜ, από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της, έχει επενδύσει πολλά στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, ως ένδειξη της καλής της θέλησης να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ελλάδας, η ΠΓΔΜ έκανε πλήθος υποχωρήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας καθώς και η αλλαγή της σημαίας της. Για πάνω από μια δεκαετία, η ΠΓΔΜ επιδεικνύει τον εποικοδομητικό της ρόλο και τη δέσμευσή της στην ανεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

«Δυστυχώς, αντίθετα με τη Μακεδονία, η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο πρέσβης Νίμιτς, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Προφανώς, όλες οι υποχωρήσεις μας δεν ήταν αρκετές. Η διαφωνία σχετικά με το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", το οποίο έχει ως τώρα αναγνωριστεί από 120 και πλέον χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται να είναι μόνο ένα πρόσχημα για την επίτευξη του τελικού στόχου της ελληνικής κυβέρνησης που είναι η άρνηση της "μακεδονικής" εθνικής ταυτότητας, της "μακεδονικής" γλώσσας και ολόκληρης της "μακεδονικής" πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Σε αναγνώριση όλων των επιτευγμάτων μας, έχω την πεποίθηση ότι εσείς και η χώρα σας δεν θα επιτρέψετε σε ένα επιβεβλημένο διμερές ζήτημα να αποτελέσει επιπρόσθετο κριτήριο και προϋπόθεση για τη συμμετοχή της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Είναι πράγματι ιδιαιτέρως δύσκολο για τον "μακεδονικό" λαό να καταλάβει ότι, προκειμένου να γίνει μέλος μιας Συμμαχίας ελεύθερων εθνών, το δικό μας έθνος θα πρέπει να παραιτηθεί από την ελευθερία να ασκήσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού - πρόκειται για ένα ιδιότυπο παράδοξο. Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η χώρα σας και εσείς προσωπικά θα υποστηρίξετε περαιτέρω την άμεση προσχώρηση της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό και τη γλωσσική ταυτότητα» καταλήγει η επιστολή του κ. Μιλόσοσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή