Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για εργαζόμενους νυχτερινές ώρες

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 10:09
A- A A+

Βρυξέλλες

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή Επικαλούμενη μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο, επισημαίνει τον κίνδυνο καρκίνου που διατρέχουν άτομα που εργάζονται τις νυχτερινές ώρες, ενώ υπενθυμίζει στα κράτη μέλη τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν για την προστασία των εργαζομένων με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαίρης Ματσούκα, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κ. Βλάντιμιρ Σπίντλα, αναφέρει ότι με βάρδιες που συνεπάγεται φως τη νύχτα χαρακτηρίζεται «δραστηριότητα Α2», δηλαδή πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους.

Οι υποχρεώσεις των κρατών

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπονται σε δύο κοινοτικές οδηγίες, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι τη νύχτα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν ιατρική εξέταση, πριν από την ανάληψη της εργασίας αυτής και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας που οφείλονται στην εργασία τους πρέπει να μετατίθενται, όποτε είναι δυνατόν, σε θέση ημερήσιας εργασίας για την οποία είναι κατάλληλοι.

Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν συστηματικά εργαζόμενους σε νυχτερινή εργασία πρέπει να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές, αν αυτές έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο, αναφέρει ο Τσέχος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψη τους τη γενική αρχή της προσαρμογής της εργασίας στον εργαζόμενο, καθώς και τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα άλλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα των περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε ότι η νυχτερινή εργασία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Από στοιχεία που επικαλείται η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι σήμερα στη χώρα μας το 20% εργάζεται σε βάρδιες και 16,2% κατά τις νυχτερινές ώρες. Η κυρία Ματσούκα υποστηρίζει ότι, εκτός ελαχίστων, ίσως, περιπτώσεων η κοινοτική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Οι κίνδυνοι αυτοί απαιτούν την ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, και τη βελτίωση της παιδείας των εργοδοτών, καταλήγει η κυρία Ματσούκα.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή