Υπέρ της άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Τα Σκόπια είχαν δεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 10:39
A- A A+

Υπέρ της άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τάχθηκε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αποκάλυψε ότι η χώρα του, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποδέχτηκε την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για ονομασία: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χωρίς συμβιβασμό με την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωατλαντική προοπτική της "Μακεδονίας" δεν μπορεί να προχωρήσει».

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας, ο οποίος όμως -όπως είπε- δεν θα θίγει την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τα Σκόπια είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά.

«Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ετοιμότητα και διάθεση από τις ΗΠΑ να επιτευχθεί μία δίκαιη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας. Η ετοιμότητα αυτή έχει τους χρονικούς της περιορισμούς, καθώς πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ προεδρικές εκλογές..... Στις συνομιλίες που είχαμε τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όσο και με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και με την πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ, είπαμε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί σε μερικές εβδομάδες. Λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο. Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Αν δεν συμβεί, τότε μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να βρεθεί λύση, τουλάχιστον στο σημείο που αυτή συνδέεται με την ετοιμότητα των ΗΠΑ για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, τότε η διαπραγματευτική διαδικασία, θα παγώσει εκ των πραγμάτων, ή αν επιχειρηθεί η επανέναρξή της, τότε είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Βουλής για τις πρόωρες εκλογές

Eν τω μεταξύ συνεχίζεται σήμερα συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ , στην οποία εξετάζεται η πρόταση για την διάλυσή της. Η συνεδρίαση θα επαναρχίσει τις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Η Βουλή των Σκοπίων συνεδρίαζε όλη τη νύχτα, οπότε το πρωί αποφασίστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί λίγο πριν το μεσημέρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή