Γ. Βαληνάκης: Το μήνυμα προς τα Σκόπια δεν έχει ληφθεί

Συνάντηση με τον Μάθιου Μπράιζα
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

«Χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε συμμαχικές, ούτε εταιρικές σχέσεις και βεβαίως ούτε ένταξη σε οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάθιου Μπράιζα.

Όπως ακόμη σημείωσε, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου «ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ονομασία είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών υπό τον κ. Νίμιτς, ο οποίος πρέπει να κινηθεί μέσα στις διαδικασίες που έχουν περιγραφεί».

Παράλληλα όμως, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «κάθε χώρα μπορεί να συμβάλει ώστε το μήνυμα που εστάλη από ελληνικής πλευράς στο Βουκουρέστι, να γίνει σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους».

«Από ελληνικής πλευράς, το μήνυμά μας είναι σαφές», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και συνέχισε: «Θέλουμε την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, περιλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, πρέπει όμως πρώτα να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας με τον τρόπο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό και στέλνουμε μηνύματα προς την άλλη πλευρά, τα οποία ελπίζουμε να γίνουν αντιληπτά».

Σχολιάζοντας ωστόσο, την χθεσινή επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Βαληνάκης παρατήρησε:

«Δείχνει ότι το μήνυμα προς τα Σκόπια δεν έχει ληφθεί και για αυτό είναι σημαντικό όλοι οι εταίροι μας να βοηθήσουν ώστε το μήνυμα αυτό να γίνει αντιληπτό στην ολότητά του από την άλλη πλευρά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή