Σλοβακία - Κενά πρωτοσέλιδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο περί Τύπου

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 16:23
A- A A+

Με κενή την πρώτη σελίδα τους, μέσα σε μαύρο πλαίσιο, κυκλοφόρησαν σήμερα οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Σλοβακίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νόμο περί Τύπου που υιοθετήθηκε χθες Τετάρτη από το κοινοβούλιο της χώρας.

«Ο νόμος αποτελεί ένα πολύ σκληρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου και κατά της ανεξαρτησίας των συντακτών. Στρέφεται κατά των συμφερόντων των πολιτών και των αναγνωστών», υπογραμμίζεται στο κοινό κύριο άρθρο που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Sme, Pravda, Hospodarske noviny, Novy Cas, Plus 1 Den και Uj Szo.

«Καλούμε τον πρόεδρο, το συνταγματικό δικαστήριο και διεθνείς οργανισμούς να επιτρέψουν στις εφημερίδες να συνεχίσουν να υπηρετούν τον αναγνώστη», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Επίμαχη διάταξη του νέου νόμου, ο οποίος αντικαθιστά ένα ανάλογο νομοθέτημα χρονολογούμενο από την κομμουνιστική εποχή, είναι αυτή που υποχρεώνει τις εφημερίδες να δημοσιεύουν σε περίοπτη θέση τις απαντήσεις ατόμων στα οποία έχουν αναφερθεί προηγούμενα άρθρα, ακόμα και εάν οι δημοσιευμένες πληροφορίες γι' αυτά είναι επαληθευμένες. Βασικός φόβος των μέσων ενημέρωσης είναι ότι θα κατακλύζονται από τις αξιώσεις πολιτικών για δημοσίευση των αντιδράσεών τους. «Το δικαίωμα στην απάντηση καθεαυτό είναι κάτι καλό, αλλά σε αυτό το νόμο καθορίζεται με πολύ κακό τρόπο», εξηγεί ο Μίλος Νέμετσεκ, πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου.

Προτεινόμενα για εσάς