Στην Πολωνία ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 08:32
A- A A+

Αναχώρησε σήμερα το πρωΐ από το Τελ Αβίβ για την Πολωνία, ο πρόεδρος του Ισράηλ, Σιμόν Πέρες, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 65ης επετείου της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

«Ο Σιμόν Πέρες θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την πολωνική ηγεσία, θα εκφωνήσει στα εβραϊκά ομιλία στο πολωνικό κοινοβούλιο και θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας», διευκρίνισε η Αγιελέτ Φρις.

Στις 19 Απριλίου του 1943, σχεδόν 200 νεαροί Εβραίοι του γκέτο αποφάσισαν να αντισταθούν ενόπλως στους ναζί, για να πεθάνουν αγωνιζόμενοι, παρά να προστεθούν στα θύματα της λεγόμενης «τελικής λύσης» χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Στο γκέτο παρέμεναν 60.000 Εβραίοι, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο ήταν οι έγκλειστοι στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί μεταξύ αυτών είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της Βαρσοβίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή