«Ιστορική» απεργία στη "Le Monde"

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 14:29
UPD:17:12

A- A A+

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ» για τη Γαλλία, θεωρείται η εικοσιτετράωρη απεργία που πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Le Monde".

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια αλλαγών στην εφημερίδα, τα οποία παρουσίασε η διοίκησή της στις 4 Απριλίου, βάσει των οποίων θα γίνουν 130 απολύσεις. Εξ αυτών, τα δύο τρίτα θα αφορούν σε δημοσιογράφους και το ένα τρίτο σε διοικητικούς υπαλλήλους.

Τα σχέδια θεωρούνται απαράδεκτα από τους εργαζομένους, που έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά κτίρια της εφημερίδας.

Η σημερινή απεργία της Le Monde θεωρείται «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1944 – από τον Ιμπέρ Μπεβ-Μερί – που πραγματοποιείται τέτοιου είδους εκδήλωση διαμαρτυρίας στη χώρα.

Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία στάση εργασίας των δημοσιογράφων το 1976, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή ιδιοκτησίας στην εφημερίδα France Soir, η οποία πέρασε στο συγκρότημα του μεγαλοεπιχειρηματία Hersant.

Προτεινόμενα για εσάς