Στη Βουλή το θέμα της δίωξης Σ. Μπάγια

Σ. Χατζηγάκης: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πάρει θέση»
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 21:37
UPD:21:38
A- A A+

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πάρει θέση (στο θέμα). Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην παρέμβει για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Θα προτιμούσαμε να μην είχε υπάρξει αυτή η υπόθεση και αυτή η εξέλιξη από όλους».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Καταρτζή, σχετικά με την άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, κατά του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια.

«Εμείς θα προτιμούσαμε να μην είχε υπάρξει αυτή η υπόθεση και αυτή η εξέλιξη από όλους. Γιατί οι εσωτερικές υποθέσεις της Δικαιοσύνης και οι εσωτερικές ενστάσεις, δεν πρέπει να γίνονται δημόσια. Και δεν πρέπει επίσης να γίνονται αντικείμενο αντιπαραθέσεων ή επικρίσεων ή και παρεμβάσεων από εξωδικαστικούς παράγοντες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:

«Η Δικαιοσύνη δεν αντέχει στα παραδικαστήρια. Ούτε είναι δυνατόν να έχει συχνά πολλές εσωτερικές εντάσεις. Αυτή η δυσάρεστη υπόθεση, ελπίζω να λήξει διδακτικά για όλους και να είναι η τελευταία εσωτερική τριβή».

Από την πλευρά του, ο κ. Καταρτζής κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ανέλαβε τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

«Η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν μπορεί να αποτελεί λύση σε αυτήν την ωμή και απροκάλυπτη δίωξη την οποία μεθόδευσε ο διορισμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας του Αρείου Πάγου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Δεν αρκούν οι γενικολογίες του υπουργού για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Αν ως υπουργός Δικαιοσύνης μπω στην ουσία της υπόθεσης και σχολιάσω με οιονδήποτε τρόπο τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων ή τις ενέργειες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα εκληφθεί, και δικαίως, ως απόπειρα επηρεασμού», ανταπάντησε ο κ. Χατζηγάκης και παρατήρησε:

«Δεν ανακαλύψαμε εμείς το αυγό του Κολόμβου. Να τελειώσει η καραμέλα του διορισμένου από την κυβέρνηση Εισαγγελέα. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες και την οποία προβλέπει και το Δημοκρατικό μας Σύνταγμα».

Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ

Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Μπάγια, έξι δικαστικές Ενώσεις και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών .

«Πράγματα γνωστά τοις πάσι, που όμως ενοχλούν κάποιους όταν λέγονται δημόσια, πόσο μάλλον από δικαστικό λειτουργό. Αντιλαμβάνομαι προσωπικά το ενδιαφέρον της δικαστικής ηγεσίας και την ανησυχία της για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει με την σιωπή στα τεκταινόμενα. Διότι, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και μεγεθύνεται η όποια αυθαιρεσία και αδικία. Και όταν η κριτική ασκείται από άτομα που έχουν διακριθεί για το ήθος και την εντιμότητά τους, θα πρέπει να είναι σεβαστή και να αποτελεί αφετηρία για διόρθωση των κακώς κειμένωπρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δ.Παξινός.

«Οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως και κάθε πολίτης, διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα, ανεξάρτητα από την τυχόν ιδιότητά τους, να ασκούν και δυσμενή κριτική και να αρθρώνουν, προς κάθε κατεύθυνση, καταγγελτικό λόγο», επανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Δ. Κυριτσάκης, και πρόσθεσε:

«Το θέμα που δημιουργήθηκε με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων είναι εκκρεμές ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναμένουμε την κρίση του. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά, πολύ περισσότερο να προλαμβάνει την κρίση των θεσμικών οργάνων. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και έχουμε και υποχρεώσεις. Διαδικαστικά θα μπορούσαν να διατυπωθούν αρκετές επιφυλάξεις, όμως αφού το θέμα έφθασε στο συμβούλιο πρέπει να περιμένουμε την κρίση του».

Ο κ. Κυριτσάκης σημείωσε ότι κακώς δρομολογήθηκε η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Μπάγια, αλλά οι καταγγελίες πρέπει να συνοδεύονται με στοιχεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή