Ε.Ε.: Συμφωνία για την ένταξη του Μαυροβουνίου στον ΠΟΕ

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 09:02
A- A A+

Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη του Μαυροβουνίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υπέγραψαν χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μαυροβούνιο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κ. Γκόρντανα Τζούροβιτς και ο επικεφαλής της διεύθυνσης εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν.

Η Ε.Ε. είναι το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ολοκληρώνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο για την ένταξή του στους κόλπους του διεθνούς αυτού οργανισμού.

Το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις προετοιμασίες για την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρεται σε δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε., κ. Πίτερ Μάντελσον.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η Ποντγκόριτσα στο δρόμο προς την ένταξη στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

Το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε το Μάιο του 2006, κόβοντας τα «δεσμά» με τη Σερβία. Τον Οκτώβριο του 2007 υπέγραψε Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ένωση, η οποία και βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών- μελών της Ε.Ε.

Οι αρχές της Ποντγκόριτσα ευελπιστούν ότι η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή