«Δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Κοσόβου και Βοσνίας»

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 10:22
A- A A+

Δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στο Κόσοβο και αυτής στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Βρέμια Νόβοστι» ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, κ. Μίροσλαβ Λάϊτσακ.

«Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος, του οποίου την εδαφική ακεραιότητα εγγυάται η ειρηνευτική συνθήκη του Ντέιτον και δεν έχει τίποτα κοινό με το Κόσοβο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάϊτσακ. Τόνισε δε πως κάθε προσπάθεια σύνδεσης των δύο αυτών ζητημάτων «μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ανεύθυνους πολιτικούς για το στενό, προσωπικό τους συμφέρον» και πρόσθεσε πως «το ζήτημα του Κοσόβου είχε βέβαια επίπτωση σε όλη την περιοχή, αλλά δεν οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης».

Η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει καμία προσπάθεια υπονόμευσης της συνθήκης του Ντέιτον, ανεξάρτητα αν η προσπάθεια αυτή προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας ή μη, τόνισε.

Δεν μπορεί το ζήτημα του Κοσόβου να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για προσωπικά προβλήματα ή αποτυχίες, είπε ο κ. Λάϊτσακ, επισημαίνοντας πως «καμία οντότητα (σ.σ. η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία που απαρτίζουν το κράτος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης) δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει το πλαίσιο της χώρας, το σύνταγμα της οποίας μπορεί να αλλάξει μόνο με τη συναίνεση και των τριών εθνοτικών ομάδων» (Κροατών, Σέρβων και μουσουλμάνων).

«Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες. Σύμφωνα με την ειρηνευτική συνθήκη του Ντέϊτον κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των οντοτήτων αυτών είναι απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάϊτσακ.

Υπογράμμισε δε πως βασικός στόχος της χώρας παραμένει η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. και η πρόοδος στο ζήτημα της ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο κ. Λάϊτσακ επισήμανε, επίσης, πως με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στον αστυνομικό τομέα εκπληρώθηκε ο τελευταίος σημαντικός όρος για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και η βασική προϋπόθεση για το τέλος της εντολής του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή.

«Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι στο κατώφλι μιας νέας φάσης ανάπτυξης», εκτίμησε ο κ. Λάϊτσακ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή