Λευκωσία: Το Σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 14:57
UPD:14:59
A- A A+

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Κορυφής, οι οποίες δεσμεύουν τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, υπογραμμίζοντας πως προηγούμενα σχέδια και ιδέες δεν έχουν πραγματική ύπαρξη στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Ιακώβου, που σχολίαζε πληροφορίες ότι κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί στη βάση των υπαρχουσών συμφωνιών, ψηφισμάτων και σχεδίων του διεθνούς οργανισμού, σημείωσε ότι θεωρεί δεδομένο πως στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα και τις συμφωνίες κορυφής, που αναφέρονται στη βάση της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την πολιτική ισοτιμία.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας αναφορές της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας των επιτροπών και των ομάδων εργασίας μεθαύριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/16/1501709.htm , ο κ. Στεφάνου τόνισε την ανάγκη στη διαδικασία αυτή να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών, τουλάχιστον σε κάποια σημεία.

«Αν δεν υπάρξει γεφύρωση τουλάχιστον σε κάποιες διαφορές στη διαδικασία, που αρχίζει τώρα, ακόμη κι αν αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν σε αποτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή