Οδηγίες για την ασφαλή θέρμανση υγρών σε φούρνους μικροκυμάτων δίνει η η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για σχετικά ατυχήματα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓ Καταναλωτή:
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης (απότομος βρασμός) συμβαίνει όταν υλικά σε υγρή μορφή φθάνουν σε θερμοκρασία πάνω από την κανονική του σημείου βρασμού τους. Ενώ δεν υπάρχει ορατή ένδειξη ότι βρίσκονται στο σημείο βρασμού, όπως η παραγωγή φυσαλίδων, δημιουργείται ραγδαία μεγάλη ποσότητα ατμών μέσα στον κυρίως όγκο του υγρού, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό να βράσει έντονα και καυτό υγρό να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα από το δοχείο που περιέχεται, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό εκρήγνυνται.
Το φαινόμενο συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σε υγρά που θερμαίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων, τα οποία μόλις απομακρυνθούν από το φούρνο μικροκυμάτων ή προστεθεί ή τοποθετηθεί σε αυτά ένα άλλο σώμα όπως π.χ. στιγμιαίος καφές ή φακελάκι με τσάι, ή ένα κουταλάκι το νερό εκρήγνυται, με αποτέλεσμα ατυχήματα με εγκαύματα να έχουν συμβεί.
Ένα παράδειγμα για το πώς αυτό μπορεί να συμβεί, παρουσιάζεται στο ακόλουθο σενάριο:
Βάζετε νερό σε ένα καινούργιο φλιτζάνι, με πολύ λεία εσωτερική επιφάνεια. Το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων και θέτετε το χρόνο θέρμανσης λίγο περισσότερο από αυτό που οι οδηγίες χρήσης ορίζουν για την ποσότητα νερού που θερμαίνετε. Παράλληλα, το τηλέφωνο κτυπά και επιστρέφετε λίγο αργότερα στην κουζίνα. Αποφασίζετε να το θερμάνετε ξανά και επαναθέτετε τις ρυθμίσεις του φούρνου μικροκυμάτων. Όταν τελειώσει ο χρόνος θέρμανσης, παίρνετε το φλιτζάνι και αμέσως προσθέτετε ένα κουταλάκι στιγμιαίο καφέ. Το νερό βράζει απότομα, εκτοξεύοντας ποσότητες καυτού νερού στα χέρια και στο πρόσωπο.
Βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 60335 - 2.25: 2003 (Ηλεκτρικές συσκευές οικιακής και παρόμοιας χρήσης - Ασφάλεια - μέρος 2-25: Ειδικές απαιτήσεις για φούρνους μικροκυμάτων και συνδυασμό φούρνων μικροκυμάτων), οι φούρνοι μικροκυμάτων πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες προφύλαξης, μεταξύ των οποίων αυτή που περιγράφει τον κίνδυνο που ενέχει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ώστε το δοχείο που περιέχεται το υγρό περιεχόμενο να χειρίζεται με προσοχή.
Επίσης, σύμφωνα με βιβλιογραφικά στοιχεία από την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia (http://en.Wikipedia.org/wiki/Superheating), οι ακόλουθες οδηγίες μπορούν να συνεισφέρουν στην αποφυγή του φαινομένου, μειώνοντας την πιθανότητα αυτό να συμβεί, ή ελαττώνοντας την επέκταση αυτού:
-Πριν τοποθετήσετε υγρά, π.χ. νερό, στο φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετήστε ένα μη μεταλλικό αντικείμενο, με μη ομαλή επιφάνεια (όπως ένα ξύλινο αναδευτήρα, ακόμα και ένας ξύλινος ράβδος από παγωτό ξυλάκι, θα ήταν επαρκές).
-Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σκεύος του οποίου η εσωτερική επιφάνεια είναι πολύ λεία.
-Μην θερμαίνετε τα υγρά, παραπάνω από το χρόνο θέρμανσης που προτείνεται για μία συγκεκριμένη ποσότητα υγρού. Μετά από το τέλος του χρόνου θέρμανσης, αφήστε το φλιτζάνι να σταθεί μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα πριν το μετακινήσετε ή προσθέσετε κάτι σε αυτό.
-Κτυπήστε ελαφρά μερικές φορές το δοχείο από την εξωτερική πλευρά του, με ένα μακρύ στερεό αντικείμενο, ενώ το δοχείο είναι ακόμα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και διατηρείστε το χέρι σας έξω από το φούρνο. Εναλλακτικά, διατηρώντας το χέρι σας έξω από το φούρνο, τοποθετήστε έναν αναδευτήρα στο δοχείο. Έτσι, αν απότομος βρασμός συμβεί, η μεγαλύτερη ποσότητα του υγρού θα επικρούσει στην εσωτερική επιφάνεια του φούρνου μικροκυμάτων.
-Κρατήστε το πρόσωπό σας μακριά από την ανοιχτή πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων και από το δοχείο.
Ωστόσο, τα καυτά υγρά είναι πάντα επικίνδυνα και πρέπει να χειρίζονται με τη δέουσα προσοχή.
-O Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου συστήνει στους καταναλωτές να διαβάζουν απαραιτήτως και προσεχτικά τις οδηγίες προφύλαξης στους φούρνους μικροκυμάτων, καθώς και να είναι ενήμεροι για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί από τη θέρμανση προϊόντων εδώδιμων ή μη σε φούρνους μικροκυμάτων.