Κ. Καραμανλής: Επιθυμούμε δίκαιη λύση στο Σκοπιανό

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ»
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 20:30
UPD:22:31
A- A A+

Την επιθυμία της Ελλάδας να λυθεί στις σχετικές διαπραγματεύσεις το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με δίκαιο τρόπο, γι' αυτό και, όπως αναφέρει, η ίδια δέχθηκε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλους, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ».

Παράλληλα, επισημαίνει πως εναπόκειται στα Σκόπια να δείξουν συμβιβαστική διάθεση και να συναντήσουν την Ελλάδα στο ήμισυ της διαδρομής.

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, με τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλους, θα εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε επεκτατικές διαθέσεις, πάθη και μίση του παρελθόντος.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρει πως τελικός στόχος είναι η επανένωση της νήσου.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ακόμη την προθυμία της Αθήνας για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και προσθέτει πως το κλίμα έχει ήδη βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ¶γκυρας αναφέρει πως έχει προχωρήσει με ενθουσιασμό στην προσπάθεια προσαρμογής της στα ευρωπαϊκά «στάνταρτ» όμως παρατηρεί πως η προσπάθεια αυτή έχει χάσει την αρχική της δυναμική.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανλής υπάρχουν κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ανοικτά από την κοινή γνώμη και τις ηγεσίες συγκεκριμένων χωρών-μελών ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει πως πλήρης προσαρμογή σημαίνει και πλήρη ένταξη.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ ο πρωθυπουργός σημειώνει πως ο προσδιορισμός των συνόρων της αποτελεί ουσιώδες ζήτημα. Η ΕΕ δεν μπορεί να διευρύνεται ασταμάτητα, τονίζει, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι μια μεγάλη Ευρώπη μπορεί επίσης να λειτουργεί αποτελεσματικά και να είναι ισχυρή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή