«Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Βουλή
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 11:41
UPD:13:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

«Ακούσαμε και πάλι μία από τις γνωστές ομιλίες του Πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις που "υφίσταται" (όπως χαρακτηριστικά είπε) η χώρα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας την ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

«Εσείς κύριε Καραμανλή δημιουργείτε τη μιζέρια στη χώρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική είπε: «Είστε μία ακραία συντηρητική κυβέρνηση με ακραίες ταξικές πολιτικές». «Η κυβέρνηση -υπογράμμισε- είναι αιχμάλωτη συγκεκριμένων συμφερόντων, άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα που θέλει να υπηρετήσει».

«Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Όταν ένας πρωθυπουργός δραπετεύει στο παρελθόν, αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας».

«Μήπως εσείς εξυπηρετείτε τις δυνάμεις της αγοράς, ενώ εμείς τις δυνάμεις του κράτους; Μήπως είστε εσείς νεοφιλελεύθεροι και εμείς κρατιστές; Αυτά είναι ιδεολογήματα κ. Καραμανλή. Η μεγάλη μας διαφορά, η κόκκινη διαχωριστική γραμμή, είναι μία: Πώς εννοεί η κυβέρνησή σας και πώς εννοούμε εμείς να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αιχμή του δόρατος της κριτικής κ. Παπανδρέου ήταν η επιχειρουμένη πώληση του ΟΤΕ, για την οποία είπε ότι αποτελεί «εμφανή περίπτωση απιστίας εις βάρος του Δημοσίου» και εξέφρασε την αντίθεση του στην απώλεια του δημοσίου ελέγχου από στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ΔΕΗ , τα λιμάνια, τα ΕΛΤΑ.

Μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη επίθεση του αντιπροέδρου της ΜIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε διατεθειμένος να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να αντιμετωπίσει όπως είπε, τις επίθεσεις του κάθε κ. Βγενόπουλου.

Όσον για την κατάσταση στην οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η μέση ελληνική οικογένεια δεν τα βγάζει πέρα και πολλοί επιβιώνουν με καταναλωτικά δάνεια» για να υπογραμμίσει ότι επί των ημερών της ΝΔ, το ποσοστό της φτώχειας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα περί διεθνών πιέσεων στην ελληνική οικονομία, βρήκε ένα νέο τρόπο για να δραπετεύσει από τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση -παρατήρησε- επαναλαμβάνει μονότονα το επιχείρημα του εισαγόμενου πληθωρισμού, που τείνει να γίνει ανέκδοτο.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών και κάλεσε την κυβέρνηση «εάν τολμά να σπάσει το καρτελ των Τραπεζών» και τα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά:

«Τολμήστε να έρθετε σε ρήξη με τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά στα τρόφιμα, τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, το πετρέλαιο και τα φάρμακα. Τολμήστε να σπάσετε το καρτέλ των τραπεζών, όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν το 65% της αγοράς με βάση το ενεργητικό τους. Τολμήστε να μειώσετε την ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών από λίγες εταιρείες. Τολμήστε να θεσπίσετε ουσιαστικά ανεξάρτητη και ενιαία εποπτεία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τολμήστε να παρακολουθήσετε συστηματικά την αγορά και να εισάγετε ένα πλαίσιο κυρώσεων. Δεν το κάνετε, γιατί εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή