Στο νομάρχη Ηλείας, Χ. Καφύρα, απάντησε σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ για την πρόοδο του προγράμματος αποκατάστασης των πυρόπληκτων κτιρίων στο νομό.
Ο νομάρχης Ηλείας έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ανακατασκευή και επισκευή των πυρόπληκτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατηγορώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ για ανακολουθία διότι όπως επισημαίνει, «σε ανακοίνωσή του στις 10 Απριλίου αναφέρει ότι οι κατοικίες που πρέπει να ανακατασκευασθούν είναι 199, άλλες 266 χρειάζονται επισκευές, ενώ 530 βοηθητικά κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές. Όμως σε ανάλογη ανακοίνωσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει ότι οι κατοικίες με ολοσχερή καταστροφή είναι 524, με μερική καταστροφή 238, ενώ οι βοηθητικοί χώροι που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή είναι 498 και μερική καταστροφή 233».
Επίσης, συμφωνα με τον νομάρχη Ηλείας, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις 199 κατοικίες που χρήζουν ανακατασκευής, αίτηση έχει υποβληθεί για 93, έχουν ελεγχθεί και διεκπεραιωθεί 49 φάκελοι και η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ηλείας έχει εκδώσει τρεις οικονομικές άδειες.
«Δεν ξέρουμε από πού αντλεί το υπουργείο αυτά τα στοιχεία», παρατήρησε ο κ. Καφύρας, «αλλά στις υπηρεσίες της ΝΑ Ηλείας έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις αδειών, έχουν εγκριθεί 10 και εκκρεμούν δυο».
«Από τον κ. Καφύρα θα περιμέναμε, πέρα από έναν καλό λόγο για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε, να γνωρίζει ότι σε κάθε φυσική καταστροφή, αρχικά γίνεται ένας πρώτος έλεγχος και μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και στη συνέχεια όλες οι περιπτώσεις επανεξετάζονται διότι λόγω πίεσης χρόνου στους πρώτους ελέγχους μπορεί να υπάρχουν διπλοεγγραφές, ενδέχεται ορισμένα σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα να είναι τελικά επισκευάσιμα ή το αντίθετο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εγκαταλειμμένων κτισμάτων», σημειώνει από την πλευρά του το υπουργείο και καλεί τον νομάρχη αν γνωρίζει έστω και μία περίπτωση πυρόπληκτου που έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αποκατάστασης κτιρίων, να φέρει τα στοιχεία του και το ΥΠΕΧΩΔΕ θα σπεύσει να ανταποκριθεί. «Εξάλλου», σημειώνεται, «όλοι οι δικαιούχοι διατηρούν το δικαίωμα της ένστασης και εμείς αμέσως θα ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα επανεξέτασης που θα υποβληθεί».
«Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Καφύρας –συνεχίζει το υπουργείο- ότι εμείς τον θέλουμε αρωγό στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να κλείσουν οι πληγές της Ηλείας». «Ο σκοπός είναι κοινός και δεν πρέπει να υπονομεύεται από υπερβολές, λαϊκισμούς και ανακρίβειες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει ότι η ταχύτητα εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης των κτιρίων δεν εξαρτάται μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και από την ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους πληγέντες. «Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να είναι πλήρεις και να περιλαμβάνουν τα πολύ λίγα δικαιολογητικά που ζητούνται. Σε αντίθετη περίπτωση, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιτρέπουν την παροχή οικονομικής βοήθειας», σημειώνεται, ενώ γίνεται λόγος για ορισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας ή με τις βεβαιώσεις της δασικής υπηρεσίας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων και βεβαιωθεί η πληρότητά τους, δεν υπάρχει πλέον αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς ύστερα η ταχύτητα προώθησης του φακέλου στη Νομαρχία και η έκδοση της οικοδομικής άδειας εξαρτώνται από τους δικαιούχους και τη Νομαρχία.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζει επίσης ότι αντί να αναθέσει συνολικά το πρόγραμμα σε τεχνικές εταιρείες, επέλεξε να στηρίξει δοκιμαζόμενο λαό της Ηλείας, δουλεύοντας με το ντόπιο δυναμικό, ώστε τα χρήματα των δωρητών να καταλήξουν στους ίδιους τους κατοίκους του Νομού.
Καταλήγοντας τα υπουργείο καλεί όλους τους πυρόπληκτους δικαιούχους να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. νομάρχης (Ηλείας) και όλοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.