K. Kαραμανλής: Παθογένειες ετών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 13:48
UPD:13:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δημιουργήθηκαν παθογένειες ετών, είτε γιατί η Πολιτεία δεν θέλησε να ρυθμίσει το τοπίο, είτε γιατί το ρύθμισε ελλιπώς, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Προωθήσαμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, με τον νόμο 3592, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2007, μετά από μια διετία ανοιχτού διαλόγου, τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όσο φυσικά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο νόμος για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση είναι από τους πλέον πρωτοποριακούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα της ενημέρωσης, ή την πληρότητά της. «Συντάσσομαι με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το θέμα όμως είναι ότι η Πολιτεία ούτε λογοκρίνει, ούτε επιβάλλει αυθαίρετα το περιεχόμενο. Κινείται, ως οφείλει, στο πλαίσιο των νόμων, με τα συντεταγμένα της όργανα».

Mονοθεματικά δελτία

«Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν ένα μόνο θέμα», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Μια ολόκληρη ώρα την ημέρα και επί εβδομάδες συχνά το ίδιο θέμα. Έχουν κοινό που τα παρακολουθεί. Δεν θα σχολιάσω ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θα σημειώσω ότι η χώρα μας -και στον τομέα της ενημέρωσης - δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί και να είναι φοβική, να μην παρακολουθεί τι συμβαίνει γύρω μας».

«Είμαι στο στόχαστρο»

«Εγώ ούτε ομάδες ξέρω, ούτε μισθοφόρους ξέρω, ούτε μυστικά κονδύλια ξέρω. Είναι αντίθετα στη φιλοσοφία μου και δεν έχουν σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν γίνονταν στο παρελθόν, ούτε με ενδιαφέρει. Αν γίνονταν τα καταδικάζω», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Και θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Δεν ξέρω αν είναι στη φαντασία σας, αλλά αν αυτά, έστω και σε ελάχιστο ποσοστό, συνέβαιναν, προφανώς θα είχα διαφορετική μεταχείριση από τον Τύπο και τις τηλεοράσεις δώδεκα χρόνια τώρα. Φτάνω στο δωδέκατο χρόνο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και είμαι πάντα στο στόχαστρο σχεδόν του συνόλου του Τύπου, των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «στις 31 Μαρτίου κάθε έτους, οι έχοντες νόμιμο συμφέρον, (πχ η ΕΣΗΕΑ), μπορούν να προμηθευτούν και να προμηθεύονται τον κατάλογο των ονομάτων των δημοσιογράφων που εργάζονται στους κρατικούς οργανισμούς. Και αυτό για πρώτη φορά το κάναμε εμείς. Για πρώτη φορά έγινε το 2005».

Δημόσια τηλεόραση

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «διασφαλίσαμε την ανεξαρτησία της και την αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα. Είναι έξω από τη λογική μας η άσκηση οποιασδήποτε παρέμβασης. Κάναμε βήματα μπροστά, σεβόμενοι την ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, σεβόμενοι, πάνω απ΄ όλα, τον Έλληνα πολίτη».

Διαδίκτυo

Συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο διαδίκτυο, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι το ίντερνετ «είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, νέος χώρος επικοινωνίας που χρειάζεται πολύ προσεκτική προσέγγιση, που να διασφαλίζει την ελευθερία στον χρήστη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Προτεινόμενα για εσάς