Σερβία: Αίτημα στον ΟΗΕ για απόρριψη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 13:49
A- A A+

Η Σερβία κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού να προασπίσουν την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, «απορρίπτοντας την παράνομη και μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσόβου» και αναμένει, παράλληλα, από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Το κάλεσμα αυτό, που απευθύνεται στον ΟΗΕ και την πολιτική του αποστολή στο Κόσοβο, την UNMIK, αποτελεί τμήμα του σχολίου του αρμόδιου υπουργείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης στην έκθεση που έχει ετοιμάσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-Μουν, για την κατάσταση στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο σώμα στις 21 Απριλίου.

«Το κρίσιμο γεγονός σε αυτούς τους τρεις μήνες είναι η απόσχιση ενός τμήματος της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, μιας κυρίαρχης χώρας και μέλους των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο κείμενο- σχόλιο του σερβικού υπουργείου.

Σημειώνεται δε πως η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του ΟΑΣΕ, το Σύνταγμα της Σερβίας και άλλα διεθνή νομικά έγγραφα και συνθήκες, όπως το Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου- προστίθεται στο έγγραφο- «αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Σερβίας και της ίδιας της περιοχής».

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι το γεγονός της αναγνώρισης της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου από συγκεκριμένα μέλη του ΟΗΕ συνιστά προηγούμενο. "Με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας, αυτά τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισαν το δικαίωμα της απόσχισης τμήματος αυτής της επικράτειας από ένα κράτος- μέλος του σώματος, χωρίς τη δική του συναίνεση", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθεια επιβολής λύσης ως fait accompli θέτει υπό αμφισβήτηση την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και παραβιάζει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Σερβίας», αναφέρεται στο κείμενο και ζητείται η άμεση ανανέωση της αρχικής εντολής της UNMIK, στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244 και στη βάση της ουδετερότητας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση του γενικού γραμματέα του οργανισμού, θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της Σερβίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή