Σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 15:28
A- A A+

Τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κατάθλιψη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Media Press Center (MPC) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ενημερωτική εκστρατεία του υπουργείου, καθώς και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγιεινή, για την καταπολέμηση του στίγματος της κατάθλιψης. Κεντρικό Μήνυμα της εκστρατείας, στην οποία εμφανίζεται ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, είναι: «Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη. Βγάλτο από μέσα σου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει σήμερα την 4η θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ το 2020, θα καταλαμβάνει τη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την 1η ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, υπολογίζεται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολυδιάστατες επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών στοιχίζουν περίπου το 3% με το 4% του ΑΕΠ, ενώ οι ψυχικές διαταραχές στο σύνολό τους αποτελούν την κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των συντάξεων αναπηρίας.

Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο Υγείας καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη, και το τελευταίο –όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος- σχέδιο δράσης, στην προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα στρατηγικά σχεδιασμένη πολιτική για όλα τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Σκοπός του διαλόγου με όλους τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, ο εμπλουτισμός του σχεδίου και η θεμελίωσης ενός εθνικού πλαισίου, που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αντιμετώπισης της κατάθλιψης στην χώρα μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως είπε ο υπουργός, με την ολοκλήρωση του γενικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία ακολουθούν και οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσαρμογή της νομοθεσίας της χώρας μας στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια υγεία.

Στο επίκεντρο του σχεδίου δράσης για την κατάθλιψη βρίσκεται:

• Η καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, των προκαταλήψεων και της απομόνωσης, καθώς και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

• Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου κατάθλιψης και η μείωση των περιστατικών κατάθλιψης.

• Η εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

• Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την υποβοήθηση των ατόμων με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

• Η καθολική εξασφάλιση του δικαιώματος στην πρώιμη παρέμβαση και θεραπεία.

• Η βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται σωστά σε άτομα που ζητούν βοήθεια.

• Η εξασφάλιση επιπλέον οικονομικών πόρων για προληπτική πολιτική μέσα από την οργανωτική αναδιάταξη του συστήματος.

• Η δημιουργία σταθερού πλαισίου συνεργασίας και εμπλοκής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

• Η ενίσχυση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης και των επιρροών της στη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή