Α. Μιλόσοσκι: Δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση

Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σε τσεχική εφημερίδα
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 19:38
A- A A+

Σφοδρές κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Lidove Νoviny», εκτιμώντας πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση.

Ο κ. Μιλόσοσκι κάνει λόγο για «ανεύθυνο μπλοκάρισμα» του αιτήματος της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως «οι πολίτες της "Μακεδονίας" αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση. «Η Ελλάδα με πολύ ανεύθυνο τρόπο καταχράστηκε το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ» προσθέτει.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η χώρα του «τα τελευταία 17 έτη απέδειξε ότι είναι έτοιμη να μιλά για συμβιβασμούς και να διεξάγει με την Ελλάδα έναν ανοιχτό διάλογο» και συμπληρώνει: «Το 1995 αλλάξαμε τη σημαία, τροποποιήσαμε το Σύνταγμα και δηλώσαμε ότι η "Μακεδονία" δεν θα εγείρει ποτέ εδαφικές αξιώσεις σε ελληνικά εδάφη».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι «η διαφορά δεν αφορά την ονομασία» αλλά «αποτελεί για την Ελλάδα μόνο πρόφαση προκειμένου να επιβάλει την κρυφή επιδίωξή της να μην αναγνωρίσει στη "Μακεδονία" το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού».

Ερωτηθείς αν θα επιτρέψει η Ελλάδα την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, απαντά: «Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν είναι ακόμα προετοιμασμένοι να δεχτούν την πραγματικότητα, δηλ. ότι υπάρχει "μακεδονικό" έθνος και ότι μιλά τη "μακεδονική" γλώσσα».

Τέλος κληθείς εκτιμήσει πότε η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ, απέφυγε να κάνει προβλέψεις και σημείωσε πως «σε αυτή τη φάση παραμένουμε ρεαλιστές καθώς εξαρτώνται πολλά από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς τώρα δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της για την επίλυση του προβλήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή