Κροατία: Αρχίζει ο πρώτος γύρος συνομιλιών ένταξης στο ΝΑΤΟ

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 10:04
A- A A+

Αρχίζει, σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο πρώτος γύρος των ενταξιακών συνομιλιών της Κροατίας με το ΝΑΤΟ.

Επικεφαλής της κροατικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι η κ. Μπιάνκα Μάτκοβιτς, γενικός γραμματέας πολιτικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης της Κροατίας.

Η Κροατία έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του διεθνούς οργανισμού στο Βουκουρέστι και τώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς δύο γύρους ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στους οποίους θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μπορούν να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα επικεντρωθεί σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης.

Ο δεύτερος γύρος αφορά κυρίως σε τεχνικά ζητήματα- πηγές χρηματοδότησης, ζητήματα ασφαλείας και θέματα νομικής υφής καθώς και στην οικονομική συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Κροατίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια, το έγγραφο αυτό θα αποσταλεί στα κράτη- μέλη του οργανισμού για επικύρωση.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης, τα κράτη-μέλη ειδοποιούν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ως το θεματοφύλακα της Συνθήκης της Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ καλεί την ενδιαφερόμενη χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία. Η χώρα που λαμβάνει την τελική αυτή πρόσκληση τελικά επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το εθνικό νομικό πλαίσιο και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες επικύρωσης, η χώρα γίνεται πλήρες μέλος.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα γιορταστούν και τα 60 χρόνια από τη "γέννηση" της Συμμαχίας, θα διοργανωθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, την άνοιξη του 2009. Θα διεξαχθεί στο Στρασγούργο και την Κελ, δύο γειτονικές πόλεις στα σύνορα Γαλλίας- Γερμανίας.

Αυτή θα είναι και η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί σε δύο χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή