Στο Κουβέϊτ ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Μαλίκι

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 13:42
A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι μετέβη σήμερα στο Κουβέιτ για να συμμετάσχει σε διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ για την ασφάλεια στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, ο Μαλίκι συνοδεύεται από αντιπροσωπεία αξιωματούχων της κυβέρνησής του, μεταξύ τους ο υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και ο υπουργός εθνικής ασφάλειας Σιρουάν αλ Ουαέλι.

Αντιπροσωπείες των γειτονικών χωρών του Ιράκ, άλλων χωρών της περιοχής και των μεγάλων δυνάμεων συναντώνται αύριο, Τρίτη, στο Κουβέιτ στη διάσκεψη για την κατάσταση στο Ιράκ, την τρίτη κατά σειρά με το θέμα αυτό, μετά τις διασκέψεις στην Αίγυπτο τον Μάιο και στην Τουρκία τον Νοέμβριο.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Κουβέιτ προκειμένου να ζητήσει από τις αραβικές χώρες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της επιρροής του Ιράν επί της χώρας αυτής.

Στη διάσκεψη, η Βαγδάτη θα ζητήσει από τους Αραβες γείτονές της να διαγράψουν δισεκατομμύρια δολάρια χρέους της.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου, κυρίως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, δεσμεύτηκαν πριν από αρκετά χρόνια να μην ζητήσουν την εξόφληση μεγάλου μέρους του ιρακινού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο η Βαγδάτη επιθυμεί η δέσμευση αυτή να ισχύσει εμπράκτως.

Το Ιράκ αναμένει επίσης από τους γείτονές του να στείλουν πρεσβευτές τους στη Βαγδάτη, κάτι που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή.

Το Ιράν που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κακή επιρροή επί του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το επίπεδο με το οποίο θα εκπροσωπηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή