Σκόπια - Ελπίδα για λύση μέχρι τον Ιούλιο εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 16:44
UPD:17:28
REUTERS /OGNEN TEOFILOVSKI

A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, κάλεσε σήμερα τις αρχές των Σκοπίων να επιλύσουν τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία τον ερχόμενο Ιούλιο μαζί με την Κροατία και την Αλβανία.

«Αυτό που θα ήθελα να δω είναι στις 9 Ιουλίου, όταν Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, να έχουμε γύρω από το τραπέζι ένα τρίτο έθνος, το δικό σας», δήλώσε ο κ. Σέφερ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε τις αρχές της γειτονικής χώρας «να εξετάσουν αν μπορεί να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι εκείνη την ημερομηνία».

«Είμαι αισιόδοξος. Η φιλοδοξία μου, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι να δω τη χώρα σας να εντάσσεται στη Συμμαχία. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή σας για το γεγονός ότι η χώρα σας δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Όμως εγώ θέλω να κοιτάω μπροστά και ελπίζω το ίδιο να επιθυμείτε κι εσείς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχετε δύο επιλογές. Είτε να κοιτάτε πίσω κρατώντας το θυμό, είτε να κοιτάξετε μπροστά».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σέφερ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία η οποία λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της αρχής της ομοφωνίας:

«Για να ληφθεί μία απόφαση πρέπει να συμφωνήσουν και οι 26 χώρες της Συμμαχίας. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Βουκουρέστι, όμως θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, σχετικά σύντομα», είπε.

Τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν και μετά τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. Μάλιστα, ο κ. Σέφερ επεσήμανε την ανάγκη οι εκλογές να διεξαχθούν σύμφωνα με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Η "Μακεδονία" παραμένει αποφασισμένη να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ειναι έτοιμη να το κάνει με τίμημα την αποσταθερόποιησή της», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σέφερ.

Την επιθυμία των Σκοπίων να καταστούν σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ίβιτσα Μπότσεφσκι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι με τον γγ του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμπλήρωσε πως αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, «παραμένουν εκείνες οι κόκκινες γραμμές που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και ακεραιότητα των "Μακεδόνων" και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» ενώ επέκρινε την Ελλάδα για τη μέχρι τώρα στάση της στο θέμα.

«Για το ταγκό χρειάζονται δύο. Η "Μακεδονία" πάντοτε μετείχε στο ταγκό, αλλά δεν είχαμε εταίρο από την άλλη πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή