Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ζητά από την ¶γκυρα η ΕΕ

Βάσει της έκθεσης προόδου που υιοθετείται απόψε από την Ευρωβουλή
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 21:09
A- A A+

Την έκθεση προόδου της Τουρκίας κατά το 2007 αναμένεται να υιοθετήσει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται σήμερα το βράδυ στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΚ.

Η έκθεση, την οποία εισηγείται η Ολλανδή ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ρία Ούμεν Ρούιτεν, δέχθηκε αρχικά έναν μεγάλο αριθμό τροπολογιών (άνω των 250), οι οποίες όμως τελικά μειώθηκαν λόγω πολλαπλών συμβιβασμών.

Με τη σχετική πρόταση ψηφίσματος, η εισηγήτρια υπογραμμίζει προκαταρκτικά το γεγονός ότι «πέρσι η δημοκρατία της Τουρκίας ενισχύθηκε, καθώς εξελέγη νέο Κοινοβούλιο που είναι αντιπροσωπευτικό της πολιτικής ποικιλομορφίας της χώρας και σχηματίσθηκε κυβέρνηση που διαθέτει ισχυρή εντολή».

Αναφέρει επίσης, ότι «δεν έχει ακόμα εφαρμόσει τις διατάξεις που απορρέουν από την συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο αυτής», ενώ το 2007 άνοιξαν πέντε κεφάλαια διαπραγματεύσεων.

Χαιρετίζει τέλος τη δέσμευση του πρωθυπουργού Ερντογάν «ότι το 2008 θα είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων».

Με την έκθεση της κ. Ούμεν Ρούιτεν, παροτρύνεται η Τουρκία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θέτοντας προτεραιότητες και επισημαίνοντας βασικές ελλείψεις:

- Ως βασική προτεραιότητα θεωρείται η μεταρρύθμιση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Η εισηγήτρια σημειώνει ότι το 2007 αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που εδιώχθησαν βάσει νομικών διατάξεων που επιτρέπουν αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης.

- Σχετικά με τη σύνταξη νέου Συντάγματος, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που θα εγγυάται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή και το διαχωρισμό θρησκείας και κράτους.

- Σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα και τις εξωτερικές σχέσεις, χαιρετίζεται κατ’ αρχάς η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία, η οποία δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Καλεί την Τουρκία «να απόσχει από κάθε απειλή κατά γειτονικών χωρών και να επιλύσει όλες τις εκκρεμείς διαφορές με τρόπο ειρηνικό».

Ειδικά για την Κύπρο, υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερα ψηφίσματά του το ΕΚ υποδείκνυε ότι «η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης», καλούνται δε αμφότερες οι πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για μια συνολική διευθέτηση.

- Με το ψήφισμα χαιρετίζεται η πρόσφατη έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο του νόμου περί ιδρυμάτων, εξηγώντας όμως ότι σκοπεύει η Επιτροπή ν’ αναλύσει κατά πόσο ο νόμος καλύπτει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες σχετικά με τις περιουσίες τους.

- Επαναλαμβάνει την έκκληση του ΕΚ για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Παράλληλα καλείται η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την ανεξιθρησκία βάσει ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες χωρίς περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών, τους χώρους λατρείας, την εκλογή της ιεραρχίας.

- Το θέμα των βασανιστηρίων στα κρατητήρια, ο ρόλος της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολίας, το κουρδικό, και οι σχέσεις με την Αρμενία είναι επίσης θέματα στα οποία αναφέρεται η έκθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή