Στο Βελιγράδι η Επίτροπος της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ

Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 10:05
A- A A+

Το μερίδιο που θα λάβει η Σερβία από την «πίτα» των ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών κονδυλίων θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι, η Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Ντανούτα Χούμπνερ, με τον πρόεδρο της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς και τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, κ. Μπόζινταρ Τζέλιτς.

Οι συνομιλίες της κ. Χούμπνερ με τον κ. Τάντιτς και τον κ. Τζέλιτς θα εστιάσουν σε αυτό το ζήτημα, καθώς μόλις η Σερβία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα από τα «φτωχά» μέλη της Ενωσης με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP) που διαμορφώνεται στο 25% του μέσου, ευρωπαϊκού όρου.

Η Σερβία για την περίοδο 2007-2012 θα λάβει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προενταξιακής βοήθειας. Προς το παρόν, η Σερβία αξιοποιεί δύο από τους πέντε τομείς χορήγησης της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας: Τα κονδύλια για τη διασυνοριακή συνεργασία (57 εκ. ευρώ) και κονδύλια για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, τα οποία διαμορφώνονται στο συνολικό ποσό των 940 εκ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Χούμπνερ, προκειμένου η Σερβία να έχει πλήρη πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει - μεταξύ άλλων - να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη μέχρι το 2012.

Πάντως, τα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξάρτητα από το εάν η Σερβία θα υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, δήλωσε η κ. Χούμπνερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή