Εκτός μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο ετέθη η χώρα μας με απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Συνθήκης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή(UNFCCC).
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ έθεσε τη χώρα μας εκτός συστήματος εμπορίας ρύπων γιατί δεν διέθετε Εθνικό Σύστημα Καταγραφής Αερίων Θερμοκηπίου - υποχρέωση της Ελλάδας με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η οποία όμως δεν τηρήθηκε.
Το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ απεφάνθη ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικό σύστημα, που θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές, νομοθετικές, και διαδικαστικές ρυθμίσεις για την εκτίμηση των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών σχετικά με τις ετήσιες απογραφές εκπομπών και απορροφήσεων. ¶ρα μη συμμόρφωση με τα άρθρα 5 και 7 του Πρωτοκόλλου.
Οι παραλείψεις αυτές επιφέρουν ποινή αποκλεισμού από τα συστήματα των λεγόμενων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο, περιλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας ρύπων.
Πρόκειται για την τελική απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την επάρκεια του συστήματος καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδας, όπου υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας «δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της και επιβάλλει ως ποινή την απαγόρευση συμμετοχής της Ελλάδας στους προβλεπόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο».
Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών, συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα, οι οποίοι δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών που υλοποιούν στο εξωτερικό.
Σε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να μετέχει η Ελλάδα, έως ότου προβεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος καταγραφής εκπομπών.
Η απόφαση ελήφθη στις 4-5 Μαρτίου στη Βόννη, όπου κρίθηκαν ανεπαρκείς οι εξηγήσεις και οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων, και εκδόθηκε στις 17 Απριλίου.
Σύμφωνα με τη WWF, η απόφαση αποτελεί πρωτοφανή κατακραυγή για τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η μη συμμόρφωση της Ελλάδας στις επιταγές του ΟΗΕ ενδέχεται να επηρεάσει και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο εκπρόσωπος του για το περιβάλλον Σπύρος Κουβέλης και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά, είχε προειδοποιήσει πριν από 6 μήνες για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας, αλλά το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά τους κατηγορούσε για κινδυνολογία. Ετσι με την αδιαφορία του μετέτρεψε την Ελλάδα από ένα διεθνή μηχανισμό σε παρία της διεθνούς κοινότητας, γι' αυτό πρέπει να αρχίσει να παρακολουθεί με σοβαρό και συστηματικό τρόπο τις εκπομπές.
Κατά την άποψη του ΠΑΣΟΚ «το θέμα της παρακολούθησης και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι παγκόσμιας σημασίας και η θέση της Ελλάδας σ' αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα, εφόσον η αποτυχία συμμόρφωσης δημιουργεί πρόβλημα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών του και συκοφάντησης όσων επισημαίνουν τα λάθη και την ολιγωρία του και να κάνει επιτέλους τη δουλειά του».
Το ΥΠΕΧΩΔΕ
Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, επιρρίπτει την ευθύνη για την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ στην ανεπάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στις μεθοδεύσεις των στελεχών της. Ο υφυπουργός προσθέτει ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων και διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας με βάση το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι συνεπής με τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο.