ΗΠΑ: Τα πιθανά σενάρια

Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 11:48

A- A A+

Μετά από έξι εβδομάδες χωρίς τη διεξαγωγή προκριματικών, οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, αναμετρώνται σήμερα στην Πενσιλβάνια.

Για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες να κερδίσει το χρίσμα, αλλά και για να παραμείνει στην κούρσα, η Χίλαρι θα πρέπει να κερδίσει στην Πενσιλβάνια με μεγάλη διαφορά.

Η ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια θα ολοκληρωθεί στις 03:00 πμ (ώρα Ελλάδος) και λίγο αργότερα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κλίντον προηγείται του Ομπάμα στην Πενσιλβάνια κατά περίπου πέντε με επτά ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό όμως σαφώς μικρότερο από τις 20 μονάδες που ίσχυε πριν από αρκετές εβδομάδες.

Η Πενσιλβάνια διαθέτει 7.2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Περίπου 4 εκατομμύρια είναι Δημοκρατικοί.

Από το 1988 που ψήφισε τον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους έναντι του δημοκρατικού Μάικλ Δουκάκη, έχει αναδείξει μόνο δημοκρατικούς υποψήφιους για την προεδρία.

Μετά την Πενσιλβάνια ακολουθούν εννέα ακόμη αναμετρήσεις μέχρι τις 3 Ιουνίου που θα ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θα δώσει την ύστατη μάχη να προηγηθεί του Ομπάμα σε αριθμό εκλεκτόρων μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος και να επιτρέψει στον Ομπάμα να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν.

Ο Ομπάμα έχει το προβάδισμα σε αριθμό ψήφων από τους πρώτους τρεις μήνες της προεκλογικής μάχης, ενώ προηγείται και σε αριθμό εκλεκτόρων. Ωστόσο, κανένας από τους δύο υποψήφιους των δημοκρατικών δεν μπορεί να κερδίσει το χρίσμα χωρίς την βοήθεια των υπερεκλεκτόρων- τα περίπου 800 στελέχη του κόμματος που μπορούν να στηρίξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Ο Ομπάμα χρειάζεται να κερδίσει με μεγάλη διαφορά στην Φιλαδέλφεια, που έχει μεγάλο ποσοστό αφροαμερικανών ψηφοφόρων. Η Κλίντον εκτιμάται ότι θα τα πάει καλύτερα στα βιομηχανικά κέντρα του βορειοανατολικού και δυτικού τομέα της πολιτείας, όπου κατοικούν κυρίως ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.

Το Πίτσμπουργκ και τα πυκνοκατοικημένα προάστια της Φιλαδέλφειας μπορούν να βοηθήσουν τον Ομπάμα καθώς εκεί κατοικούν δημοκρατικοί ψηφοφόροι, οι οποίοι είναι λευκοί, μορφωμένοι και φιλελεύθεροι.

Ακολουθούν κάποια σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας:

* ΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ: Μια τέτοια εκδοχή θα αναγκάσει την Κλίντον να παραιτηθεί καθώς θα χάσει και την τελευταία ελπίδα να κερδίσει σε υπερεκλέκτορες. Επίσης, θα αναγκάσει τους υπερεκλέκτορες που δεν έχουν ακόμα ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου να στηρίξουν τον Ομπάμα.

* ΑΝ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Μια νίκη της Χίλαρι με διψήφια διαφορά θα της δώσει προβάδισμα σε εκλέκτορες και θα στηρίξει το επιχείρημά της ότι είναι η καταλληλότερη υποψήφια στις μεγάλες πολιτείες, κρίσιμες για τους δημοκρατικούς, όπως το Οχάιο, η Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρζι.

Θα συμβάλει στη χρηματοδότησή της και θα την ενισχύσει εν όψει των επόμενων δύο αναμετρήσεων- στις 6 Μαΐου στη Βόρεια Καρολίνα, όπου προς το παρόν προηγείται ο Ομπάμα- και στην Ιντιάνα, όπου η μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη. Φυσικά, θα της εξασφαλίσει και περισσότερους υπερεκλέκτορες.

* ΑΝ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Στην περίπτωση αυτή, θα θεωρηθεί ότι η Χίλαρι δεν είναι αρκετά ικανή να κερδίσει το χρίσμα. Κι εφόσον δεν θα έχουν απομείνει άλλες μεγάλες πολιτείες, η δυναμική της εκστρατείας δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι πιέσεις προς την Χίλαρι να παραιτηθεί θα συνεχιστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή