Σερβία: Διαφωνίες Τάντιτς-Κοστούνιτσα μετά τη δήλωση του Ολι Ρεν

Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 12:01
A- A A+

Νέο κύκλο διαφωνιών «πυροδοτεί» στη σερβική πολιτική σκηνή η δήλωση του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη Σερβία πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι «η σερβική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία», η οποία - κατά τον ίδιο - «εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσουν στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, καθώς μια άλλη «συμπεριφορά» θα παραβίαζε την κυβερνητική απόφαση, την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα», ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ότι η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης θα προετοιμάσει το δρόμο για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας στη Σερβία.

Η Συμφωνία, είπε ο κ. Τάντιτς, «δεν υπονομεύει, αλλά επιβεβαιώνει το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Σερβία πρέπει να υπογράψει κάθε συμφωνία που υποστηρίζει το Ψήφισμα».

Αντίθετη «γραμμή πλεύσης» τηρεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι η Συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας, καθώς "θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποδοχή της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου". Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας στη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, θα πρέπει να υπάρξει μια φράση στο έγγραφο, που να διασαφηνίζει ότι το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

Ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε, εξάλλου, ότι οι πολιτικοί συνδυασμοί, αλλά και όσοι θέλουν να υπογράψουν τη Συμφωνία δεν εργάζονται για το συμφέρον της Σερβίας, αλλά για το δικό τους συμφέρον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή