ΠΑΣΟΚ:Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα για την αποπομπή από το «Κιότο»

Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 17:30
A- A A+

Για ασύστολα ψεύδη κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με την καταδίκη -όπως επισημαίνει- της Ελλάδας για το Πρωτόκολλο του Κιότο, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

Αφού επισημαίνει την παντελή -όπως αναφέρει- απουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, από το όλο θέμα, ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για αστήρικτες και αναληθείς πληροφορίες και δηλώσεις του υφυπουργού κ. Καλογιάννη.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η καταδίκη αφορά στη μη λειτουργία από τη χώρα μας ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για την περίοδο του Απριλίου του 2007 μέχρι σήμερα. «Η καταδίκη, επομένως, -συμπεραίνει- αφορά αποκλειστικά και μόνον στην αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία αυτό το σύστημα».

Οπως επίσης κάνει γνωστό ο κ. Κουβέλης, οι ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2007, για να ελέγξουν ακριβώς εάν υπήρχε σύστημα καταγραφής σε λειτουργία και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε.

Παράλληλα τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται και στηρίζει τόσο στην επιστημονική επάρκεια του Αστεροσκοπείου, όσο και σε αυτή των άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας». «Είναι αδιανόητο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, να θέτει πολιτικά κριτήρια στην διεθνή αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος καταξιωμένων επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας μας», σημειώνει.

Τέλος, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία διευκρινίζει ότι η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ αποτελεί καταδίκη, καθώς αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μη συμμόρφωση» και ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη να συμμετέχει στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου».

«Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, λέγοντας ότι δεν αποτελεί καταδίκη η απόφαση και ότι, δήθεν, η Επιτροπή του ΟΗΕ ζητάει απλώς να επανεξετάσει το σύστημα τους επόμενους μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή