Ε.Ε.: Προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για το εμπόριο ρύπων

Μετά την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 10:18
A- A A+

Βρυξέλλες,

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή πρόκειται να κινήσει εντός του Μαΐου προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το σύστημα καταγραφής των αερίων του Θερμοκηπίου.

Οπως επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ να αποκλείσει την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη και για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα, αλλά και την Ε.Ε., δεδομένου ότι οποιαδήποτε τρίτη χώρα μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Πρωτοκόλου του Κιότο σε κοινοτικό επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να κινήσει διαδικασία εναντίον της Ελλάδας.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες, ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Σταύρος Δήμας αναμένεται να στείλει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας με την οποία θα ζητούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση και φυσικά η συμμόρφωση.

Εντός δύο μηνών η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει, ενώ αν δεν κριθούν επαρκείς οι εξηγήσεις, τότε η Κομισιόν θα ενεργοποιήσει το τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή στο Δικαστήριο, δηλαδή τη διαδικασία της αιτιολογημένης γνώμης, ζητώντας άμεση συμμόρφωση.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά θα πρέπει να τρέξει, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.

Ο αποκλεισμός της χώρας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, θα μπορούσε να στερήσει από τις ελληνικές βιομηχανίες τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να πουλήσουν δικαιώματα ρύπων στην αγορά «spot».

Αντιδράσεις

Η υπόθεση προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία Σπύρος Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ για «ασύστολα ψεύδη σχετικά με την καταδίκη».

Αφού επεσήμανε την παντελή -όπως ανέφερε- απουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, από το όλο θέμα, ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για αστήρικτες και αναληθείς πληροφορίες και δηλώσεις του υφυπουργού κ. Καλογιάννη.

Όπως υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η καταδίκη αφορά στη μη λειτουργία από τη χώρα μας ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για την περίοδο του Απριλίου του 2007 μέχρι σήμερα.

«Η καταδίκη, επομένως, -συμπέρανε- αφορά αποκλειστικά και μόνον στην αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία αυτό το σύστημα». «Η Ελλάδα του κ. Καραμανλή μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Είναι η πρώτη χώρα -και καμιά άλλη δεν θα είναι η πρώτη, όσες ακολουθήσουν θα είναι δεύτερες και τρίτες- η οποία καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα για την έλλειψη μηχανισμών εφαρμογής της Συμφωνίας του Κιότο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή