Τροποποίηση της έκθεσης Μέιγερ για την ΠΓΔΜ πέτυχαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 13:45
UPD:16:54
A- A A+

Εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση Μέιγερ για την πορεία της ΠΓΔΜ, με την υιοθέτηση μιας σημαντικής για τις ελληνικές θέσεις, τροποποίησης της παραγράφου 37, έπειτα από συντονισμένη κινητοποίηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με ευρύτατη πλειοψηφία (601 υπέρ 52 κατά 30 αποχές) την έκθεση Μέιγερ (Ολλανδός ευρωβουλευτής της αριστεράς) και κατά την ψηφοφορία υιοθετήθηκε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (605 υπέρ 55 κατά 22 αποχές), μια σημαντική για τις ελληνικές θέσεις, τροποποίηση της παραγράφου 37, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πιο ισορροπημένα η πραγματικότητα και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ευαισθησίες και οι θέσεις και της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Μέιγερ είχε υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφους 56 υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, με την προσθήκη, μετά από πρόταση ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, μιας φράσης που δεν υπήρχε στην αρχική έκθεση του εισηγητή, με την οποία αποσυνδεόταν πλήρως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αυτή η άκρως αρνητική εξέλιξη ανατράπηκε μετά από συντονισμένη κινητοποίηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Δημητρακόπουλος), του ΠΑΣΟΚ (Λαμπρινίδης, Κοππά) και του ΣΥΝ (Παπαδημούλης), στα πλαίσια των πολιτικών τους ομάδων.

Έτσι, στις 10 Απριλίου, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την αναβολή της ψηφοφορίας μετά από κοινό αίτημα του εισηγητή, του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και της Ευρωαριστεράς, προκειμένου να τροποποιηθεί η επίμαχη παράγραφος 37.

Στη σημερινή ψηφοφορία, με την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων ευρωβουλευτών, υπερψηφίστηκε πρόταση, με τη στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, της Ευρωαριστεράς και των Φιλελεύθερων, που πρότεινε ο εισηγητής κ. Μέιγερ. Το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο στην παράγραφο 37, «σημειώνει την αυξημένη δυναμική των διαπραγματεύσεων· καλεί και τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ».

Η παράγραφος αυτή αντικαθιστά την αρχική παράγραφο που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία ανέφερε ότι «καλεί και τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ».

Σε ο,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές απέφυγαν να προσδιορίσουν ως οριακή ημερομηνία το τέλος του 2008 που προτείνετο αρχικά και με τροπολογία ζητούν από το Συμβούλιο, «να αξιολογήσει κατά την προσεχή διάσκεψη κορυφής, την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, και εί δυνατόν να αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενοι εξάλλου, στη διάλυση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ στις 11 Απριλίου 2008 και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν την ελπίδα ότι οι αρχές των Σκοπίων θα πράξουν «ό,τι τους είναι δυνατό προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση που πιθανώς προκύψει σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προετοιμασίες που θα οδηγήσουν στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών πριν από τα τέλη του 2008».

Επίσης, με την τροποποιημένη έκθεση Μέιγερ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη συναίνεση που επέδειξαν οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ όσον αφορά την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ, καθώς και τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες σε διάφορους τομείς.

Ειδικά για τον θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων, η Ευρωβουλή χαιρετίζει τη συμφωνία ΕΕ - ΠΓΔΜ γιά «την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων και την επανεισδοχή» που τέθηκε σε ισχύ και αναγνωρίζοντας οτι για τους πολίτες της ΠΓΔΜ αλλά και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η πρόσβαση στα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι πάρα πολύ δύσκολη, ζητεί από την Επιτροπή την έναρξη διαλόγου για την απλούστευση των θεωρήσεων.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει τη συνεργασία της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο στους τομείς του εμπορίου και της τελωνειακής και αστυνομικής συνεργασίας, τις καλές γειτονικές σχέσεις που διατηρεί με τη Σερβία και την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τους δύο αυτούς γείτονες. Συνιστά μια παρόμοια πολιτική στις σχέσεις της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Δ. Παπαδημούλης: «Να αξιοποιηθεί η κινητικότητα για έναν έντιμο συμβιβασμό»

«Η σημερινή επιτυχία είναι καρπός μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβάλαμε μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, σε όλο το φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: [Τώρα είναι η ώρα για σκληρή δουλειά, ώστε να αξιοποιηθεί η κινητικότητα και να υπάρξει λύση, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με έναν έντιμο συμβιβασμό, μέσα στο 2008».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή