Αλ. Κοντός: Αμετακίνητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα μεταλλαγμένα

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 15:28
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A- A A+

Την αμετακίνητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση στη χώρα μας της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Greenpeace http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/23/1504940.htm .

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία με την οργάνωση, ώστε -όπως είπε- «ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αρχίζοντας από αύριο να ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουμε, έλεγχοι που υπερβαίνουν αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ, έτσι ώστε η χώρα να είναι ελεύθερη από μεταλλαγμένα προϊόντα».

Επιπρόσθετα ο κ. Κοντός γνωστοποίησε ότι με σημερινή απόφαση αυξάνεται ο αριθμός των απαγορευμένων στη χώρα μας μεταλλαγμένων υβριδίων καλαμποκιού, από 51 σε 70.

Όσον αφορά τα σιτηρά, ο κ. Κοντός δήλωσε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί το υπουργείο, ανέρχονται σε ποσοστό 50%, ενώ ο κανονισμός της ΕΕ ορίζει μόνο 5% και όπως είπε, κινδυνεύει η χώρα μας να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι παραβιάζει τον κανονισμό της ΕΕ.

«Εμείς όμως, είμαστε αποφασισμένοι -υπογράμμισε ο υπουργός - να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, να στηρίξουμε την ποιοτική γεωργία και κατά την άποψή μας ποιοτική γεωργία και μεταλλαγμένα δεν συμβαδίζουν πέρα από το γεγονός ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα δεν προκαλούν βλάβη στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Την ικανοποιησή της για τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων, Έλενα Δανάλη:

«Ο κ. Κοντός -είπε- επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι σταθερά όχι στα μεταλλαγμένα και μας δεσμεύτηκε και μας είπε ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιούνται στους σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού».

ΕΠίσης υπενθύμισε ότι σε λίγο ξεκινάει η καλλιεργητική περίοδος των δύο αυτών ειδών, «οπότε αύριο -όπως υπογράμμισε- είναι πραγματικά η τελευταία ημερομηνία που περιμένουμε τα αποτελέσματα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα εφεξής να ανακοινώνονται, έτσι ώστε να προστατευτεί η ελληνική γεωργία από τη γενετική επιμόλυνση και επίσης τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο σε περίπτωση που βρίσκει μεταλλαγμένους σπόρους, τα μέτρα που παίρνει για άμεση καταστροφή τους, έτσι ώστε πραγματικά εξασφαλιστεί ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα καλλιεργηθούν στην ελληνική γη μεταλλαγμένα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή