Διαπραγμάτευση στη βάση του Σχεδίου Ανάν επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 19:12
UPD:19:27
A- A A+

Μια μέρα μετά την έναρξη της εργασίας των ομάδων και επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, δηλώνει ευθέως ότι στόχος της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού με συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει ότι προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αντέδρασε σήμερα στις δηλώσεις Ναμί, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά στη βάση του σχεδίου Ανάν. «Είναι γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και η θέση της κυβέρνησης ότι δεν συζητούμε στη βάση του σχεδίου Ανάν. Η δική μας η πλευρά πάει με τις δικές της θέσεις τώρα στο διάλογο που έχει ξεκινήσει στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, στη συνέντευξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η λύση θα συνίσταται σε «ένα νέο συνεταιρισμό», με δύο συστατικά κράτη με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ειδικά για το θέμα των περιουσιών ο κ. Ναμί αναφέρει ότι «στο σχέδιο Ανάν υπήρχε μια φόρμουλα, την οποία διεθνείς εμπειρογνώμονες θεώρησαν ικανοποιητική, που όμως οι Ε/Κ συμπατριώτες μας δεν θεώρησαν αποδεκτή. Θα πρέπει συνεπώς να βρούμε ένα άλλο μηχανισμό, ίσως θα πρέπει να προσαρμοστεί εκείνος του σχεδίου Ανάν. Συνεπώς, αναμένουμε ότι θα υπάρχει πολλή δουλειά στο περιουσιακό».

Σε ερώτηση για τη στάση, την οποία θα τηρήσει η Τουρκία στο Κυπριακό, ο κ. Ναμί δηλώνει ότι στην ¶γκυρα υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση, «η οποία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό βοηθά τις προσπάθειες μας στην Κύπρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή