Σερβία - Στήθος με στήθος φιλο-ευρωπαϊστές - εθνικιστές εν όψει εκλογών

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 14:44
A- A A+

Αμφίρροπη διαγράφεται η μάχη των πολιτικών δυνάμεων της Σερβίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, που θα έχουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την εξέλιξη των σχέσεων της Σερβίας με την ΕΕ, βάσει δημοσκόπησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) εξασφαλίζει το 36% της πρόθεσης ψήφου και προηγείται του φιλοευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DS) του Μπόρις Τάντιτς που εξασφαλίζει το 35%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα έρχεται στην τρίτη θέση με 12%, ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), το μόνο που έχει αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, έπεται με 8%.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία» (CESID), που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, ούτε οι φιλοευρωπαϊκές, ούτε οι εθνικιστικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το CESID, ακόμη και αν οι υπερεθνικιστές (SRS), συμμαχήσουν με τους εθνικιστές του Κοστούνιτσα (DSS), και οι ευρωπαϊστές του Τάντιτς (DS) συμμαχήσουν με το LDP, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν έναν τρίτο εταίρο για να είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ώστοσο, σύμφωνα με μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, πολλά πράγματα μπορεί ακόμη να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων, καθώς, βάσει της δημοσκόπησης, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 4,7 εκατομμύρια των ψηφοφόρων εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει χαρακτηρισθεί από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τάντιτς και Κοστούνιτσα για το Κόσοβο, με τον πρόεδρο της Σερβίας να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τον πρωθυπουργό να το θεωρεί αδύνατον, όσο οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή