Εντείνονται οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

93η επέτειος των σφαγών από τους Οθωμανούς
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 15:57
A- A A+

ΤΟ διπλασιασμό των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ανακοίνωσε σήμερα, με αφορμή την 93η επέτειο των σφαγών των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Χιλιάδες Αρμένιοι τίμησαν την επέτειο προσερχόμενοι στο μνημείο των θυμάτων που έχει υψωθεί στο κέντρο του Γερεβάν, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της διασποράς που επέστρεψαν για την περίσταση στη χώρα τους.

Ανάμεσά τους, η 80χρονη Σρμπουχί Πιρουμιάν, η οποία αφηγείται ότι έχασε όλη της την οικογένεια στις σφαγές των Αρμενίων την περίοδο 1915 - 1917, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο νεκρούς σύμφωνα με την Αρμενία - 250.000 έως 500.000, σύμφωνα με την Τουρκία.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, είναι επικίνδυνοι όσο δεν παραδέχονται τη γενοκτονία και δεν ζητούν συγγνώμη», τόνισε η ηλικιωμένη γυναίκα.

«Η άρνηση δεν έχει μέλλον, ιδιαίτερα σήμερα που πολλές χώρες στον κόσμο έχουν προσθέσει τη φωνή τους σ' αυτή της ελευθερίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. Όπως είπε, η Αρμενία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη, ανακοινώνοντας ότι θα διπλασιαστεί η εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει επισήμως ως γενοκτονία τις σφαγές του 1915-1917, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και η Γαλλία. Εξαιτίας του ζητήματος έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις Γερεβάν - Αγκυρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή