Γ. Βαληνάκης: Ιστορικό βήμα της Σερβίας προς την ΕΕ

Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 18:48
UPD:18:55
A- A A+

«Ιστορικό βήμα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης από το Λουξεμβούργο την υπογραφή της συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης των «27» με το Βελιγράδι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/29/1506186.htm .

Ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τόνισε ότι με την απόφαση αυτή «στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα στο λαό της Σερβίας για το ευρωπαϊκό του μέλλον και η Σερβία έρχεται σήμερα πιο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

«Η χώρα μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και είχε έγκαιρα -προ μηνών- υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε, καλωσορίζοντας τη σχετική απόφαση των κρατών-μελών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η εκκρεμότητα της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία προβλέπει σημαντικά πλεονεκτήματα για την καθημερινότητα των Σέρβων πολιτών (φιλελευθεροποίηση βίζας, οικονομικά οφέλη, κ.ά.) και θα επιτρέψει στη Σερβία να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Σύμφωνα με τον Γ. Βαληνάκη, η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σίγουρα θα βοηθήσει και την ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως στον οικονομικό και στον τουριστικό.

Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ειδικότερα η έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει μία νέα Συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στους εταίρους τη σημασία της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την αναγκαιότητα για μια νέα ενισχυμένη συμφωνία, σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση θα έχουν τα ενεργειακά και το ζήτημα της βίζας, με στόχο να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την ΕΕ και ειδικά προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή