Υπεγράφησαν δύο συμφωνίες διασυνοριακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία

Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 19:18
A- A A+

Δύο συμφωνίες διασυνοριακής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μιχαήλ Μίκοφ.

Η πρώτη αφορά την ίδρυση κοινού «Κέντρου Επαφής» και την ανταλλαγή πληροφοριών και η δεύτερη την από κοινού διενέργεια συνοριακών ελέγχων σε κοινές εγκαταστάσεις στο ελληνικό έδαφος.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μιχαήλ Μίκοφ δήλωσε ότι με τις συμφωνίες θα ενισχυθεί η συνεργασία Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών και χαρακτήρισε «σημαδιακό» το γεγονός ότι οι πρώτες συμφωνίες διεθνούς συνεργασίας, τις οποίες υπέγραψε στο νέο αξίωμα του, είναι με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χηνοφώτης αναφέρθηκε στη σημασία των δύο συμφωνιών, σημειώνοντας ότι αυτές συμβάλλουν τα μέγιστα στην ασφάλεια όχι μόνο των συνόρων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι αυτό το οποίο κυριαρχεί στις συμφωνίες είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκληματικότητας, της αντιμετώπισης της διακίνησης των ανθρώπων και της λαθρομετανάστευσης.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, στη Μόσχα, ο κ. Χηνοφώτης απάντησε ότι «η συμφωνία στη Μόσχα προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια της συνεργασίας που απαιτείται για ενεργειακά θέματα». Συμπλήρωσε δε ότι «τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι με βάση, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, εμφανίζεται μια άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να δούμε και να επεξεργαστούμε (στο μέλλον) για το συμφέρον και των δύο χωρών, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών και δικαστικών λειτουργών της ευρύτερης περιοχής που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια αύριο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή