Εκλογές ΠΓΔΜ - Σταθερό προβάδισμα Γκρούεφσκι

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 16:05
A- A A+

Σταθερό προβάδισμα -με ανοδικές, μάλιστα, τάσεις- διατηρεί το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής» το διάστημα 24 και 25 Απριλίου, σε δείγμα 1.100 πολιτών, το VMRO-DPMNE προηγείται με ποσοστό 26,1% (23,7% σε προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου Κέντρου το διάστημα 12 και 13 Απριλίου) και ακολουθεί η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα με ποσοστό 12,1% (12,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» ( DUI) του Αλί Αχμέτι συγκεντρώνει ποσοστό 10,7% (από 9,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» ( DPA) του Μέντουχ Θάτσι συγκεντρώνει ποσοστό 7% (6,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Ο κ. Γκρούεφσκι θα παρουσιάσει αύριο το μεσημέρι το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του και ίσως ανακοινώσει και το συνασπισμό κομμάτων του οποίου θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Ο κ. Γκρούεφσκι προ ημερών ανέφερε ότι θα πρόκειται για έναν «πατριωτικό-ευρωπαϊκό συνασπισμό».

Αύριο το μεσημέρι, το SDSM αναμένεται να ανακοινώσει και αυτό, με ποια κόμματα θα συνεργαστεί στις βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του οποίου θα ηγηθεί το SDSM αναμένεται να ρίξει το βάρος στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που προτίθενται να συμμετάσχουν στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, πρέπει να καταθέσουν τους εκλογικούς συνδυασμούς τους στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Μαΐου.

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει επίσημα στις 11 Μαΐου (ανεπίσημα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα) και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή