Βρυξέλλες
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή θα ανακοινώσει επισήμως στις 6 Μαΐου την ενεργοποίηση προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας για δύο περιπτώσεις παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η πρώτη αφορά την μη εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης 280/2004 για την καταγραφή των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Πρωτόκολο Κιότο), ενώ η δεύτερη τους ελέγχους των εκπομπών μεγάλων ρυπογόνων βιομηχανικών και γεωργικών-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Με εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου, Σταύρου Δήμα, η Κομισιόν θα στείλει δύο προειδοποιητικές επιστολές καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει στις αιτιάσεις εντός δύο μηνών.
Από τις εξηγήσεις που θα δώσει θα εξαρτηθεί και η συνέχεια από κοινοτικής πλευράς. Εάν οι απαντήσεις δεν θεωρηθούν επαρκείς τότε θεωρητικά η Κομισιόν μπορεί, την επόμενη μέρα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, να ενεργοποιήσει το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας (επιστολή αιτιολογημένης γνώμης), πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αναφορικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης 280/2004 (ενσωματώνει το Πρωτόκολλο), δεδομένου ότι όφειλε από το Δεκέμβριο του 2005 να θέσει σε ισχύ σύστημα απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά δεν το έκανε.
Ρυπογόνες βιομηχανίες
Η δεύτερη υπόθεση θεωρείται στις Βρυξέλλες εξίσου σοβαρή και αφορά την παράλειψη της χώρας μας να θέσει σε ισχύ, εντός των προθεσμιών Οκτώβριος 2007),την οδηγία για την αδειοδότηση των μεγάλων βιομηχανιών, που θεωρούνται ρυπογόνες (λιγνιτικές μονάδες, χαλυβουργίες, διυλιστήρια, χημικές βιομηχανίες κ.λπ).
Η ονομαζόμενη οδηγία IPPC που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2008, αφορά όχι μόνο τις νέες βιομηχανίες, αλλά και τις υφιστάμενες, δεδομένου ότι υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επανεξατάσουν όλες τις άδειες και να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα περί ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων.
Η IPPC ορίζει τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων υψηλού δυναμικού ρύπανσης, θεσπίζει μια διαδικασία έκδοσης άδειας για τέτοιες δραστηριότητες και προσδιορίζει ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να καλύπτει κάθε άδεια, σε ό,τι αφορά κυρίως την απόρριψη ουσιών που ρυπαίνουν.
Στόχος είναι η μη ρύπανση ή η ελαχιστοποίηση των ρύπων στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος, καθώς και των αποβλήτων που προέρχονται από βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις με σκοπό να επιτευχθεί μια υψηλής στάθμης προστασία του περιβάλλοντος.
Αδεια λειτουργίας
Για να πάρει άδεια λειτουργίας, μια βιομηχανική ή γεωργική εγκατάσταση πρέπει να τηρεί ορισμένες θεμελιώδεις υποχρεώσεις αναφορικά κυρίως με την: 1) πρόληψη κάθε ρύπανσης μεγάλων διαστάσεων, 2) ανακύκλωση των αποβλήτων, 3)αποτελεσματική χρησιμοποίηση της ενέργειας, 4) πρόληψη των ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους, 5) αποκατάσταση της τοποθεσίας μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, η απόφαση για έγκριση άδειας περιέχει αριθμό συγκεκριμένων απαιτήσεων, οι κυριότερες μεταξύ των οποίων είναι: 1)oριακές τιμές εκπομπής ρύπων, 2)ενδεχόμενα μέτρα για προστασία του εδάφους, του νερού και του αέρα, 3)επιτήρηση της απόρριψης αποβλήτων.
Πριν από τη χορήγηση της άδειας πρέπει να παρέχονται όλες οι πληροφορίες και να προβλέπονται επαρκείς προθεσμίες ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λπ.) να μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και ενδεχομένως να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμώνται από τις αρμόδιες αρχές.
Αντιδράσεις
Νέο κύκλο αντιδράσεων αλλά και αντιπαραθέσεων προκάλεσε η εκκίνηση της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απουσία αξιόπιστου συστήματος καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρότι όπως φέρεται ότι δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σουφλιάς «το περιμέναμε αυτό από το Δήμα» εμφανίζεται επισήμως να μην ανησυχεί γιατί διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει στους κοινοτικούς θα αποδεικνύουν ότι η χώρα διαθέτει αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δια των εκπροσώπων του Σπύρου Κουβέλη και Αννυς Ποδηματά ζητεί από τον πρωθυπουργό να αποδώσει τις ευθύνες στους εμπλεκόμενους ζητώντας την παραίτησή τους και να δημιουργήσει επιτέλους ένα ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τα τεράστια και διογκούμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.
Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη για τον διασυρμό της χώρας, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να πάψει να αντιμετωπίζει, με προφάσεις και αναλήθειες, τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την κοινή γνώμη και τους πολίτες.