ΠΓΔΜ - Συνασπισμός επτά αντιπολιτευόμενων κομμάτων εν όψει εκλογών

Παρασκευή, 02 Μαΐου 2008 19:12
A- A A+

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» (SDSM) της Ράνμιλα Σεκερίνσκα, ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια ότι στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα συνεργαστεί με έξι μικρότερα κόμματα από τον Φιλελεύθερο χώρο και το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο συνασπισμός των κομμάτων αυτών της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχει στις εκλογές της 1ης Ιουνίου, αποκαλείται «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη».

H κ. Σεκερίνσκα, στην παρουσίαση του συνασπισμού σήμερα, ανέφερε ότι αυτός θα επιδιώξει, το ταχύτερο δυνατό, την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και καταλόγισε στον απερχόμενο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την προώθηση της ευρωτλαντικής ατζέντας της χώρας.

«Η "Μακεδονία" δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει 10 και 15 χρόνια ακόμη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» σημείωσε η κ. Σεκερίνσκα.

Μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν το συνασπισμό είναι και το «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NSDP) του Τίτο Πέτοφσκι το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός στελεχών του NSDP που ζητούσαν αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές ανέφεραν ότι αποστασιοποιούνται από τον πρόεδρο του κόμματος Τίτο Πέτκοφσκι και τις επιλογές του και κάλεσαν τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν στις εκλογές κατά συνείδηση.

Χθες, το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε εκλογικό συνασπισμό με 18 άλλα μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα κυριότερα κόμματα που εκπροσωπούν τις μικρότερες εθνικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ (Τούρκοι, Σέρβοι, Ρομά, κ.α.).

Το VMRO-DPMNE σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του SDSM.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή