Μπ. Τάντιτς: «Το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο εκβιασμού»

Της Σερβίας, στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 11:23
A- A A+

Παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής αποτελεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Συνόδου των αρχηγών κρατών των χωρών - μελών της Κεντρο-Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας - CEI, που διεξήχθησαν στην Οχρίδα στις 2 και 3 Μαΐου, τονίζοντας ότι η Σερβία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα στην περιοχή (Κόσοβο) και είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου με ειρηνικά και πολιτικά μέσα, υπό τη «σκέπη» των διεθνών οργανισμών.

«Δεν επιθυμούμε να λάβουμε μέρος σε διαδικασίες αποσταθεροποίησης», είπε ο κ. Τάντιτς, επισημαίνοντας ότι «το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο εκβιασμού της Σερβίας στο δρόμο της χώρας προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι η περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες αφορούς κυρίως το ενεργειακό έλλειμμα και τα προβλήματα στο πεδίο της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου.

Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η ενέργεια θα αποτελέσει το βασικό θέμα στην «ατζέντα» της επόμενης Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί το 2009 στη Σερβία.

Σημειώνεται ότι ο Σέρβος πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κ. Σερζ Μπράμερτς, να ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή