Στο Κόσοβο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 11:26
A- A A+

Στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια στοχεύουν τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των OHE για θέματα ειρηνευτικών αποστολών, κ. Ζαν Μαρί Γκουεχένο, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τους επικεφαλής των διεθνών αποστολών στο Κόσοβο.

Ο κ. Γκουεχένο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση, τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής κάθε κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για την «εγκαθίδρυση» μιας βάσης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία εκτιμά ότι θα είχε θετικά αποτελέσματα στη συνύπαρξη του αλβανικού και του σερβικού πληθυσμού.

Αναφερόμενος στο ρόλο της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), ο κ. Γκουεχένο τόνισε ότι σε εξέλιξη - για το θέμα - βρίσκονται οι συνομιλίες με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε ότι η UNMIK λειτουργεί υπό τα «πρότυπα» του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουεχένο συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, κ.κ. Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, στην Πρίστινα, καθώς και με εκπροσώπους του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο, σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ στο Κόσοβο, έπειτα από τα επεισόδια της 17ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που ερευνά τα αίτια των επεισοδίων της 17ης Μαρτίου. Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα στην Πρίστινα και θα συνεχίσει το έργο της στο Βελιγράδι. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή