Σε 10.000 υπολογίζει τους νεκρούς και σε 3.000 τους αγνοούμενους από τον κυκλώνα Ναργκίς το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, βάσει προσωρινού απολογισμού.
Αυτό γνωστοποίησε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters διπλωμάτης που ήταν παρών σε ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ενώ λίγο αργότερα ο τελευταίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ζήτησε ξένη βοήθεια -χρήματα και τρόφιμα- αλλά δεν έδωσε κάποια πληροφορία σχετικά με το πώς αυτή μπορεί να διοχετευτεί με αποτελεσματικότητα στα θύματα της θεομηνίας.
Παρατηρητές υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει «ιστορικό» μεγάλης «επιφυλακτικότητας» στο να φθάσει η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας στο λαό.
Με ανέμους που ξεπερνούσαν και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας αργά την Παρασκευή σάρωσε εκτεταμένες παραλίες του Κόλπου της Βεγγάλης καταστρέφοντας την ούτως ή άλλως ευάλωτη υποδομή τους και απομονώνοντάς τις πληγείσες περιοχές.
Στη Γιανγκόν που υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας και σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο, μεγάλος αριθμός δέντρων ξεριζώθηκε στο πέρασμα του κυκλώνα, το δίκτυο του ηλεκτρισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέλυσαν, αγωγοί ύδρευσης καταστράφηκαν και κατά τον τρόπο αυτόν εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, «σαρώθηκαν» οι παραδοσιακοί ορυζώνες της Μιανμάρ.
Σημειώνεται ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της ασιατικής χώρας ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της Μιανμάρ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό πρακτορείο