Μιανμάρ - 22.500 οι νεκροί, 41.000 οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση
Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 15:14
UPD:17:16

A- A A+

Ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στη Μιανμάρ.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση, το στρατιωτικό καθεστώτος της ασιατικής χώρας ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στις 22.500 και των αγνοουμένων στις 41.000.

Εν τω μεταξύ, υπό όρους αποφάσισε να δεχτεί η κυβέρνηση την ξένη βοήθεια για τους πληγέντες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/06/1508192.htm .

Τη διάθεση 200.000 δολαρίων στην κυβέρνηση της Μιανμάρ για τους πληγέντες από το φονικό κυκλώνα Ναργκίας ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/06/1508371.htm .

Εικόνες μεγάλης καταστροφής

Tεράστιες εκτάσεις στην νοτιοδυτική Μιανμάρ έχουν καλυφθεί από νερά μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, σύμφωνα με εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Στις εικόνες της Νasa που ελήφθησαν χθες φαίνεται ένα τμήμα της χώρας και γεωργικές εκτάσεις να έχουν πλήρως πλημμυρίσει στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, που είναι η περιοχή με τις σημαντικότερες ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα.

Ο κυκλώνας έπληξε τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Γιανγκόν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Στις εικόνες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας φαίνεται η Γιανγκόν, που έχει πληθυσμό πάνω από έξι εκατομμύρια κατοίκους και το ανατολικό τμήμα του δέλτα να έχουν καλυφθεί από νερό.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έδειξε εικόνες από τις πληγείσες περιοχές στο δέλτα όπου έχουν παρασυρθεί πλοία, σπίτια έχουν καταστραφεί και τεράστια δένδρα έχουν ξεριζωθεί. Στην πόλη Μπογκαλάι, στο κέντρο του δέλτα του Ιραουάντι, έχει καταστραφεί το 95% των σπιτιών. Στην πόλη αυτή, που έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους, έχασαν την ζωή τους 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με σημερινή δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

Στην Γενεύη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πρόληψη των καταστροφών, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικός συναγερμός που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές όταν ο κυκλώνας έπληξε την ασιατική χώρα. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μπριγκίτε Λεόνι, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για Πρόληψη των Καταστροφών (SIPC) ανέφερε ότι «το σύστημα προληπτικού συναγερμού δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Τα συστήματα προληπτικού συναγερμού είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Βιρμανία μια πρώτη έκτακτη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολ. και γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, απέστειλαν τηλεγραφήματα υποστήριξης προς τους Βιρμανούς ηγέτες.

Έκτακτη βοήθεια προτίθενται να αποστείλούν και η Ταϊλάνδη, η Ινδία, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα προωθηθεί στους πληγέντες από την κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή