Θα γίνει ο Μέιτζορ του 1995 ή του 1992;

Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 20:45

A- A A+

Ο Τζον Μέιτζορ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 1992, όταν όλα έδειχναν ότι θα κέρδιζαν οι Εργατικοί του Νιλ Κίνοκ. Τότε, όπως και τώρα, η κυβέρνηση ήταν φθαρμένη από μια μακρά παραμονή στην εξουσία και επικεφαλής της ήταν ένας νέος πρωθυπουργός: ο Μέιτζορ, που είχε διαδεχθεί τη Θάτσερ, όπως τώρα ο Μπράουν έχει διαδεχθεί τον Μπλερ.

Η ήττα του Τζον Μέιτζορ στις δημοτικές εκλογές του 1995, οδήγησε δύο χρόνια αργότερα στον τερματισμό της 18χρονης διακυβέρνησης από τους Τόρις.

Οι Εργατικοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μετά τον θρίαμβο των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές της Αγγλίας και της Ουαλίας, καθώς και στο δήμο του Λονδίνου. Προς το παρόν, πάντως, ελέγχουν τις αυτοκαταστροφικές τους τάσεις και δεν αμφισβητούν τον νέο τους ηγέτη, γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Με τις δημοσκοπήσεις να είναι πολύ αρνητικές και την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί από τους δελφίνους δεν βλέπουν με κακό μάτι την προοπτική να χάσει ο Μπράουν τις επόμενες εκλογές, ώστε να διεκδικήσουν τη θέση του στη συνέχεια. Αλλά ο Μπράουν δεν είναι καταδικασμένος να χάσει. Εχει δύο χρόνια μπροστά του, στη διάρκεια των οποίων θα συγκεντρώσει προφανώς την προσοχή του στην οικονομία, που θεωρητικά είναι το δυνατό του σημείο. Μέχρι το συνέδριο του φθινοπώρου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει. Οπως έγραφε πριν από μερικές ημέρες ένα στέλεχος των Εργατικών στην «Guardian», «υπάρχει μια αοριστία γύρω από το τι θέλουμε να κάνουμε. Ο Ατλι ήθελε να δημιουργήσει ένα κράτος προνοίας. Η Θάτσερ ήθελε να ιδιωτικοποιήσει το κράτος. Ο Μπλερ ήθελε να εκσυγχρονίσει τις δομές και το Σύνταγμα. Αλλά ο Μπράουν δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις του».

Ωστόσο, την πρωτοβουλία την έχει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Οπως και τα ρίσκα. Ο ηγέτης των Συντηρητικών θα βρεθεί τώρα στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών αναλυτών. Μέχρι τώρα, οι τελευταίοι ασχολούνταν με την εικόνα του. Τώρα θα αρχίσουν να ασχολούνται με την πολιτική του.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή