ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα

Νίκη της Χίλαρι Κλίντον στην Ιντιάνα σύμφωνα με το CBS
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 07:34
REUTERS /JASON REED

A- A A+

Με μεγάλη διαφορά κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του CBS, η Χίλαρι Κλίλντον κέρδισε στην Ιντιάνα, σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει να παρατείνει ακόμη περισσότερο την κούρσα για την ανάδειξη του ή της υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την πρώτη Τρίτη του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η προβλεφθείσα νίκη της Κλίντον στην Ιντιάνα, όπου προηγείται με 53% έναντι 47% με το 68% των εκλογικών τμημάτων να έχουν στείλει αποτελέσματα, σύμφωνα με το CNN, διατηρεί τις ελπίδες της πρώην πρώτης κυρίας ζωντανές. Οι δύο εκστρατείες μοιάζουν, πλέον, να στρέφονται στους υπερεκλέκτορες, τους οποίους θα προσπαθήσουν να πείσουν για την "εκλεξιμότητα» του και της υποψηφίου τους έναντι του Τζων ΜακΚέην.

Στις δύο πολιτείες, οι εκλέκτορες που μοιράζονται είναι, συνολικά, 187. Απομένουν μόλις έξι αναμετρήσεις των δύο υποψηφίων και 217 εκλεκτορικές ψήφοι εν όψει του συνεδρίου του Αυγούστου, με την επόμενη να αναμένεται την Τρίτη στην Δυτική Βιρτζίνια.

Ο Ομπάμα είχε μια σαρωτική νίκη στη Βόρεια Καρολίνα, με 60% έναντι 40% βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων αποτελεσμάτων και σχεδόν απόλυτη συσπείρωση της αφροαμερικανικής ψήφου. Ωστόσο με τη νίκη της στην Ιντιάνα, η Κλίντον αποφεύγει μια συντριπτική ήττα που θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειάς της να πάρει το χρίσμα.

Εκτιμάται ότι ούτε ο Ομπάμα ούτε η Κλίντον θα συγκεντρώσουν τελικά αρκετούς εκλέκτορες ώστε το ζήτημα να κλείσει πριν το τέλος της διαδικασίας των ψηφοφοριών την 3η Ιουνίου, γεγονός που θα αφήσει την απόφαση στα χέρια των 800 υπερεκλεκτόρων, 300 από τους οποίους είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Στα exit poll, φάνηκε ότι η οικονομία ήταν το κυρίαρχο ζήτημα για τους 6 στους 10 ψηφοφόρους που επέλεξαν την Κλίντον στη Βόρεια Καρολίνα. Ακόμη, το 62% των λευκών ψηφοφόρων επέλεξαν την γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, ενώ την ψήφισε ακόμη και το 27% από τους ψηφοφόρους που δεν τη χαρακτηρίζουν αξιόπιστη.

Στην ομιλία του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για τη νίκη της στην Ιντιάνα, ενώ χαρακτήρισε τη νίκη του στη Βόρεια Καρολίνα «δική σας νίκη», απευθυνόμενος στους επευφημούντες υποστηρικτές του. Επέμεινε, επίσης, στο σύνθημα της «αλλαγής» στη χώρα.

«Το ζήτημα δεν αφορά τη Χίλαρυ Κλίντον, δεν αφορά τον Μπαράκ Ομπάμα, αφορά εσάς, αφορά τη χώρα, αφορά το ποιος θα μας οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο μέλλον», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή