Μιανμάρ: Δίψα, πείνα και ασθένειες απειλούν τους επιζώντες

Αδιάλλακτη η στάση της Χούντας - Φόβοι για 50.000 νεκρούς
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 10:47

Δορυφορική απεικόνιση της Μιανμάρ πριν και μετά την καταστροφή

A- A A+

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Μιανμάρ μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ναργκίς, ανακοίνωσε σήμερα από την Μπανγκόκ, η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Την ίδια ώρα, η πείνα, η δίψα και οι ασθένειες απειλούν τους επιζώντες.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών της Μιανμάρ, ο κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο 22.000 ανθρώπων, ενώ πάνω από 40.000 αγνοούνται. Η φυσική καταστροφή που έπληξε την Μιανμάρ, εκτιμάται ότι είναι η χειρότερη στην Ασία μετά το 1991, όταν 143.000 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

«Υπάρχουν 41.000 αγνοούμενοι, όμως πολλοί πιστεύουν πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεκροί», δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, Αντριου Κίρκγουντ, συμπληρώνοντας: «Και φυσικά, υπάρχουν εκατομμύρια άστεγοι. Πόσοι ακριβώς, δεν γνωρίζουμε».

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες φρίκης από το Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι (όπου αγνοούνται και οι περισσότεροι άνθρωποι) που μετέφερε ο Κίργουντ. Όπως είπε, με το που υποχώρησαν τα νερά, αποκαλύφθηκαν χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση. Ο Νταν Κόλινσον, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί όσο θα ανακαλύπτονται, τις επόμενες ημέρες, θύματα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. «Δε θα με εξέπληττε αν έφθανε ακόμη και τις 50.000», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας του καθεστώτος, Μάουνγκ Μάουνγκ Σουέ, στην πόλη Μπογκαλάι, στο Δέλτα, το 95% των κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όπως είπε, «πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα 3,5 μέτρων». Αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωναν πως ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, ειδικά στην περιοχή του Δέλτα, όπου ολόκληρες πόλεις αφανίστηκαν. Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι παράκτιες περιοχές στην Μιανμάρ βρίσκονται, πλέον, κάτω από το νερό.

Αδιάλλακτη η στάση της Χούντας, την ώρα που δίψα, πείνα και ασθένειες απειλούν τους επιζώντες

Εν τω μεταξύ και οι επιζώντες του τροπικού κυκλώνα έχουν να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη δίψα και διάφορες ασθένειες, με τις υπηρεσίες αρωγής να προειδοποιούν για την τύχη τους, καλώντας ξανά το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να άρει τις πύλες και να επιτρέψει την απευθείας διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εργαζόμενοι των υπηρεσιών αρωγής δίνουν μάχη για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους επιζώντες, την ώρα που η Χούντα δέχεται έντονη κριτική από ξένες κυβερνήσεις για την απραξία της ενώπιον της καταστροφής. Ο Ρασίντ Χάλικοφ του γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά την Μιανμάρ τα τελευταία 46 χρόνια, να ανοίξει τα σύνορα στις ξένες υπηρεσίες αρωγής, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το προσωπικό των υπηρεσιών του Οργανισμού ακόμη αναμένει βίζες από την κυβέρνηση της Μιανμάρ, η οποία όμως, δήλωσε ότι η είσοδός των ξένων υπηκόων στη χώρα θα πρέπει να γίνει «κατόπιν διαπραγμάτευσης». Εντονη ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που θέτει το καθεστώς: «Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την κυβέρνηση της Βιρμανίας να ανοίξει τις πόρτες. Η βιρμανική κυβέρνηση απαντά: “δώστε μας τα χρήματα, θα τα διανείμουμε εμείς”. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», τόνισε.

Πάντως, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άρχισε να διανέμει 800 τόνους τροφίμων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Γιανγκόν, ωστόσο πολλές περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν απρόσιτες.

Η Ουάσινγκτον, ένας από τους εντονότερους επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας 3,25 εκατ. δολαρίων. Ξένη βοήθεια ύψους 10 εκατ. δολαρίων, άρχισε να φθάνει στη χώρα μέσω Ταϊλάνδης. Μέχρι στιγμής διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί βοήθεια συνολικού ύψους 28 εκατ. δολαρίων.

Σήμερα, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς, ζητώντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζητάει 6,29 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,86 εκατομμύρια ευρώ) για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και πιο συγκεκριμένα για την αγορά σκηνών, πόσιμου νερού, εντομοαπωθητικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Όπως διευκρινίζεται, «αυτή είναι μια πρώτη έκκληση για οικονομική βοήθεια, αφού όπως φαίνεται οι ανάγκες θα αυξηθούν».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή