Καθυστερεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μιανμάρ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο οι πληγέντες
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 09:54
A- A A+

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την οργή τους γιατί η χούντα καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

«Είμαστε οργισμένοι από την καθυστέρηση της κυβέρνησης της Βιρμανίας να ανταποκριθεί και να αποδεχτεί τη βοήθεια», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. «Είναι σαφές ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που είναι καταστροφική, είναι περιορισμένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ και οι οργανώσεις Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι άρχισαν οι πτήσεις για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από πολυήμερη καθυστέρηση εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης της Μιανμάρ. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα λάβει έγκριση για να αρχίσουν οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στη χώρα.

Ο υπουργός ¶μυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον «είναι πλήρως έτοιμη να βοηθήσει αμέσως και θα ήταν τραγωδία εάν αυτή η βοήθεια» δεν χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη βοήθεια και προσπαθούν με δικά τους μέσα να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή