«Οι Σέρβοι ψήφισαν ξεκάθαρα υπέρ της Ευρώπης»

33,69% ο συνασπισμός «Για μια Ευρωπαϊκή Σερβία», σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008 12:32
A- A A+

Ποσοστό 36,69% και 102 έδρες στη βουλή, εξασφαλίζει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (RIK) της Σερβίας, ο συνασπισμός «Για μια Ευρωπαϊκή Σερβία», του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τάντιτς http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/12/1510669.htm .

Βάσει των αποτελεσμάτων, που δόθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα, με καταμετρημένο το 33,91% των ψήφων, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) λαμβάνει ποσοστό 28,57% και 80 έδρες, ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) με τη Νέα Σερβία (NS) 13,54% και 37 έδρες και ο συνασπισμός SPS-PUPS-JS 9,14% και 25 έδρες.

Ο συνασπισμός των Ούγγρων συγκεντρώνει ποσοστό 1,24% και η Βοσνιακή Λίστα για ένα Ευρωπαϊκό Σαντζάκ- Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν 1,15%, με αποτέλεσμα και τα δύο αυτά κόμματα να κατακτούν από τρεις έδρες στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές διαμορφώθηκε στο 62,48%.

Ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η Σερβία είτε θα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτελούμενη από το SRS, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), είτε θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το DSS και το SPS και τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μιας κυβέρνησης χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του προέδρου Μπόρις Τάντιτς που επικράτησε στη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Ο αντιπρόεδρος του SRS κατηγόρησε, επίσης, τον Μπόρις Τάντιτς ότι προσπάθησε να εκφοβίσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, για ακόμη μια φορά τους πολίτες, «απειλώντας πως δεν θα επιτρέψει κανενός είδους συνασπισμό χωρίς το κόμμα του, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Σερβία πίσω, σε χρόνια που δεν άρεσαν στον ίδιο».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS), Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη μετεκλογική συνεργασία του κόμματός του μόνο με τις δυνάμεις εκείνες που είναι έτοιμες να αποδεχθούν την πολιτική αρχών του DSS, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος ακόμη και να μείνει στην αντιπολίτευση, εάν η πολιτική αυτή που πρεσβεύει το κόμμα του δεν μπορεί να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας.

Υπογράμμισε εξάλλου, πως δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς και τόνισε πως υπάρχουν ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ του κόμματός του και του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Η Ευρωπαική Ενωση από την πλευρά της, καλοσώρισε «την καθαρή νίκη» -όπως σημείωσε- των φιλοευρωπαικών δυνάμεων στη Σερβία κατά τις γενικές εκλογές της Κυριακής και εξέφρασε την ευχή όπως το αποτέλεσμα αυτό οδηγήσει στον ταχύ σχηματισμό μιας νέας σερβικής κυβέρνησης «με καθαρό ευρωπαικό προσανατολισμό».

Σχολιάζοντας αργά χθες το βράδυ το σαφές προβάδισμα του συνασπισμού υπό το κόμμα του προέδρου της Σερβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, «οι Σέρβοι πολίτες ψήφισαν ξεκάθαρα υπέρ της Ευρώπης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή