Κίνα: Toυλάχιστον 10.000 οι νεκροί από το σεισμό

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 09:20
UPD:09:25
REUTERS

A- A A+

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε μία και μόνη πόλη της επαρχίας Σετσουάν, η οποία υπέστη και το ισχυρότερο πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Δευτέρα την Κίνα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επαρχία αυτή έχουν σκοτωθεί περίπου 10.000 άνθρωποι, όμως ο τεράστιος αριθμός των εγκλωβισμένων στην πόλη Μιανζού σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Η Μιανζού βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, την περιοχή Ουεϊτσουάν που παραμένει αποκομμένη. Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν εκεί επειδή το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μία ομάδα 15 Βρετανών τουριστών. Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας Σετσουάν οι τουρίστες βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα στο Ουολόνγκ, την περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό κέντρο των γιγαντιαίων πάντα.

¶λλοι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν θάφτηκε από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως αν ανάμεσά τους υπήρχαν και ξένοι επισκέπτες.

500 νεκροί και 2000 εγκλωβισμένοι στην πόλη Σιφάνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. Οι τραυματίες στην περιοχή αυτή φτάνουν τις 3.000. Το Σιφάνγκ απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ουεντσουάν όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού.

Eλεγχοι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το κινεζικό υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα πως στέλνει ειδικούς στις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό για να προλάβει ενδεχόμενα περιβαλλοντικά ατυχήματα, κυρίως στα πυρηνικά εργοστάσια.

Ειδικοί θα ελέγξουν και θα βεβαιώσουν την ασφάλεια των πυρηνικών και χημικών εγκαταστάσεων, των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου και άλλων «ευαίσθητων» εγκαταστάσεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι περιβαλλοντικές αρχές σε τουλάχιστον δέκα επαρχίες της Κίνας έχουν ήδη λάβει οδηγίες να προχωρήσουν σε ελέγχους ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ατύχημα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκκληση για βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε σήμερα έκκληση για οικονομική βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε πως χρειάζεται επειγόντως σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε έκκληση για δωρεές αίματος. "Χρειαζόμαστε επειγόντως αίμα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα έφτασε το πρώτο συνεργείο διάσωσης στο Γινγκτσιού, στην περιοχή Ουεντσουάν, στο επίκεντρο του σεισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σήμερα θα επισκεφτεί της πληγείσες περιοχές ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

«Ασφαλής η χώρα» διαβεβαιώνει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων

Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου διαβεβαίωσαν σήμερα του ξένους που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Κίνα την περίοδο των αγώνων ότι η χώρα είναι ασφαλής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων.

Περίπου μισό εκατομμύριο ξένοι επισκέπτες θα φτάσουν στο Πεκίνο το διάστημα 8 ως 24 Αυγούστου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ζανγκ Τζιάν, αξιωματούχο της επιτροπής, δεν πρέπει να ανησυχούν για την πιθανότητα φυσικών καταστροφών.

«Αυτό που θέλω να πω στους ξένους επισκέπτες είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλείς, το Πεκίνο είναι ασφαλές, η Κίνα είναι ασφαλής», τόνισε ο Ζανγκ.

Ο Λι Ζανγκζούν διευθυντής του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε πως η πιθανότητα σεισμών ελήφθη υπόψη όταν χτίστηκαν οι 31 ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Πεκίνο και πως τα συνεργεία διάσωσης και οι στρατιώτες που έσπευσαν ήδη στην επαρχία Σιτσουάν για να βοηθήσουν τους πληγέντες δεν θα δημιουργήσουν ελλείψεις και προβλήματα στην ασφάλεια των Αγώνων.

Χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ με επιστολή του στον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο εκφράζει την αλληλεγγύη του Ολυμπιακού Κινήματος προς τον κινεζικό λαό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή